Безработни с тримесечен курс стават еколози към общините

16 обикалят за нарушения в Дупнишко, седем в община Кочериново

DenNews.bg
15.02.2011
размер на текста:

Еколозите ще търсят и констатират подобни гледки. Снимка: dennews.bg

Безработни, минали тримесечен курс към Бюро по труда-Дупница, вече си търсят канцеларии в Кочериново и Дупница като еколози.
Въпреки че придобиването на професионалната степен струва поне четири години обучение, кандидатите са записани в трудовите си договори като еколози.
Потърсена за коментар шефът на Бюро по труда Наташа Илиева обясни, че до момента към община Дупница са заведени на работа 16 души, а в Кочериново седем. Заплатата и осигуровките им се изплаща от ефропейски фонд през Бюро по труда, а назначенията им са станали по заявка от страна на общините.
Обучението им пък е осъществено по програма „Развитие на човешките ресурси”. В Дупница трябва да бъдат назначени още шест души.
Новоназначените еколози нямат право да съставят актове за нарушения, а дейността им е опазване на околната среда.
„Те не са на щатове към общините. Основната им задача е да констатират нарушения и да предават информацията на отдел „Чистота” към общините”, обясни Илиева.
Освен това, те ще следят и работата на хората, заети с почистването на обществените територии.
Първи с нови еколози се уредиха кочериновските села Пороминово и Бараково, което стана повод за гордост на шега.
„Важни сме щом вече имаме селски еколог. Само дето от години няма кой да направи забележка на комшията, че кравите му цапат улиците”, недоволстват в Пороминово.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети