Военните затварят улиците на Египет за протести

Бившият президент Хосни Мубарак в кома, твърдят медии

DenNews.bg
14.02.2011
размер на текста:

Според непотвърдена информация Мубарак губил на няколко пъти съзнание преди последната си реч. Снимка: AP/yahoonews.com

Върховният съвет на въоръжените сили на Египет, който пое властта от клекналия пред протестите президет Хосни Мубарак, планира да забрани уличните акции и протести, съобщава lenta.ru, цитирана от news.bg. Военните планират срещу всеки, който продължава да предизвиква хаос и безредици да бъдат предприети най-строги мерки.
Египетското военно лидерство обяви, че ще формира група от експерти, които да направляват изготвянето на конституционни промени, след което промените ще бъдат разгледани на народен референдум. Военният съвет ще управлява страната до провеждането на президентски избори през септември.
Междувременно в световните медиите излязоха съмнения, че Мубарак е в много здравословно тежко състояние. Според вестник "Ал Масри ал Яум" 82-годишният Мубарак дори е изпаднал в кома, информира dnevnik.bg
Според някои медии Хосни Мубарак е изгубил съзнание на няколко пъти, докато било подготвяно последното му обръщение към нацията.
Засега няма никакви официални съобщения за състоянието на бившия вече президент. Според премиера Ахмед Шафик бившият президент се намира в своята резиденция в курорта Шарм ел Шейх, на брега на Червено море.
Хосни Мубарак подаде оставка след 30-годишно управление и предаде властта на военните. Той се оттегли от поста, след като протестите срещу неговото управление продължиха 18 дни.
По време на безредиците в страната загинаха над 300 души, а повече от 5000 бяха ранени.
След оттеглянето му се появи информация, че той може да бъде привлечен под отговорност за разхищение на държавната хазна. Застрашени от влизане в съдебна зала са и някои членове на семейството му.
Оценките за състоянието, което притежава Мубарак са противоречиви. Според западните медии той притежава няколко десетки милиарда долара, а по данни на американското разузнаване - между един и пет милиарда.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети