Проблемът с документите на 57 работници от ЗИО-Дупница е разрешен

dennews.bg
11.02.2011
размер на текста:

Проблемът с оформянето документите за трудов стаж и пенсиониране на работниците от закритото предприятие ЗИО в Дупница вече е решен. След близо 7-годишно ходене по мъките от вчера архивът с разплащателните документи е представен в Обединен осигурителен архив в село Невестино към Териториалното поделение на НОИ в Кюстендил. Там работниците и служителите, трудили се в предприятието в периода 1996-2002- а година ще могат да получат всичките си документи за оформяне на трудов стаж и евентуално пенсиониране. Сред тях за съжаление има и такива, които не успяха да дочакат този ден и вече са покойници.
През 2010 година, съгласно Закона за прякото участие на населението в управлението, се създаде Инициативен комитет, който се обърна към кмета на Дупница за съдействие и осигуряване на достъп до съществуващия архив. Бяха предприети веднага мерки и изпратени писма до Омбудсмана на Комисията по следприватизационен контрол и НОИ.
Сагата с 57-те работници започна от 2004-а година, когато собствениците „Голивин Риъл Естейтс” обявиха сградите на търг. Само година по-рано те купиха от фондовата борса предприятието, но от страна на държавата не им бяха поставени никакви социални условия. След като собствениците решиха да прекратят дейността си, те поеха ангажимент да оставят архива на бившия завод ЗИО в община Дупница, но след това изнесоха цялата документация. Управителят Станислав Караданов изпрати писмени покани на всички работници да отидат в Разград да получат документите си, тъй като дейността на фирмата вече бе преместена там.Така 27 от общо 57-те работници не успяха да оформят документите си за пенсиониране, но поне успяха да се регистрират успешно на трудовата борса сред редица процедурни уловки. Междувременно стана ясно, че собственик на ЗИО е станала софийската фирма ГИЕ ООД и това съвсем забатачи нещата с оформянето на документите за трудов стаж и пенсиониране.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети