Бомба раздруса в. „Галерия”

DenNews.bg
10.02.2011
размер на текста:

В момента районът е отцепен. Снимка: dnevnik.bg

С обичайния колет пред вратата осъмна тази сутрин редакцията на вестник „Галерия”. Изненадата е, че вместо обичайното съдържание-флашка със СРС-та или документи от ДАНС този път колетът съдържал бомба. Взривът е задействан към 5:20 часа тази сутрин в сграда, собственост на издателството на Недялко Недялков. Експлозивът е бил поставен точно на входната врата на редакцията на в. "Галерия", която се намира на първия етаж.
На мястото по време на взрива е бил само нощният пазач, който се е отървал единствено с охлузвания, защото при взрива успял да залегне, уточнява агенция БТА.
Бомбата е била с мощност 400 грама тротилов еквивалент.
На мястото на инцидента все още има екипи на полицията, пожарната, които извършват оглед. Изпочупени са стъклата и на съседните сгради и на паркиран в близост автомобил.
Пешеходният подлез на "Цариградско шосе" е отцепен от полиция, информира news.bg.
Издателство "Милениум" нашумя с поредицата "Убитите босове", както и с книги на убития Георги Стоев и Кристина Патрашкова, главен редактор на вестник "Галерия".
„Аз съм убедена, че този взрив е за сплашване и не толкова заради някакви други публикации, колкото заради извадените тайни разговори на властта", коментира пред news.bg Кристина Патрашкова.
Тя посочи, че не може да коментира конкретни версии и не може да посочи конкретно име, което, според нея, е поръчало това сплашване.
Патрашкова изтъкна, че вестникът е един от най-опозиционните в България.
Тя допълни, че изчакват действията на органите на реда и заяви още, че не е чула до момента министър Цветанов да се изказва по случая. По думите й, обикновено Цветанов реагира много светкавично, ако журналист получи и най-обикновена заплаха по телефона.
От „Галерия" ще сезират всички международни органи със седалище в Брюксел, които в някакъв начин имат отношение към медиите. „Това е действие, което трябва да каже: „Внимавайте в бъдеще какво ще публикувате", убедена е Кристина Патрашкова. Тя посочи, че открива в този акт по-скоро политическа, отколкото криминална следа.
Главния редактор на „Галерия" заяви, че не допуска версия, че певецът Борис Дали, например, е бил много ядосан заради критиките в последния брой и е изпратил някой да сложи бомба.
През смях журналистката отговори на въпрос дали Алексей Петров има общо със случая: „Аз вече не мога да разбера ние свързани ли сме с Алексей Петров или той ни слага бомбите", заяви още Патрашкова.
Тя си спомни, че днес е 10 февруари, а на същата дата през миналата година беше извършена показната акция срещу родния „Октопод". Това е обикновено съвпадение, смята главната редакторка, цитирана от news.bg.
Днес по Цариградско шосе ще мине еврокомисарят по сигурността Сесилия Малмстрьом.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети