37 художници представиха свои творби на 9-та изложба „Приятели” в памет на Анатоли Алексиев

Даниела Методиева
01.02.2011
размер на текста:

Дърворезбите на Анатоли Алексиев предизвикаха голям интерес. Снимка: dennews.bg

Деветата подред изложба „Приятели” в Дупница събра 37 художници, които представиха свои творби в памет на покойния им колега Анатоли Алексиев. Събирането тази вечер в галерия Околийската къща бе начин за приятелите на Анатоли да си вземат още веднъж сбогом с него и да отдадат дължимото на творчеството му. Именно той бе сред инициаторите, които от 1-и февруари 2003-а година досега на тази дата се събират, за да представят свои картини, а и да отдадат значимата почит и на божествената напитка виното.
На откриването днес, посветено на Анатоли Алексиев в Дупница пристигнаха и неговите близки, а присъствието му се усещаше от картините и дърворезбите му.
Уредникът на галерия „Околийската къща” Андрей Севдин си позволи да перефразира популярната латинска сентенция „Във виното е истината” и добави, че тя е и в изкуството.
Андрей Севдин представи авторите, сред които бяха и преподаватели от Художествената академия в столицата, от различни градове на Югозападна България и останалата част на страната. Според Андрей Севдин от следващата година, когато ще бъде 10-то юбилейно издание на изложбата, тя вече може да добие и национално значение.
И както на всяко откриване на изложбата под надслов "Приятели", така и тази вечер нито един от гостите не си тръна, преди да опита от виното, отлежало в бъчвите на художниците и техните почитатели.
 

Повече от събитието тази вечер можете да видите в рубриката ни "Денят в снимки" www.dennews.bg/section/day-in-pictures

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети