Бойко просълзи шефa на БАН

DenNews.bg
01.02.2011
размер на текста:

Борисов помоли табелата "Not for sale" да бъде свалена от сградата на БАН, защото съдбата на Академията ще бъде решена мирно. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов докара до сълзи председателят на БАН акад. Никола Съботинов на днешната среща за съдбата на Академията с предложението си в писането на новия закон за БАН да участват депутати от всички партии, както и академици. На срещата присъстваха параламентарният шеф Цецка Цачева, вицепремиерът Симеон Дянков, чиито изказвания за феодалните старчета и бездействието на Акандемията предизвикаха скандали и протести на хора на науката, просветния министър Сергей Игнатов и депутати от парламентарната комисия по образование.
Борисов обяви, че ГЕРБ ще оттегли законопроекта за БАН, а следвайки примера му БСП, ДПС и “Синята коалиция” оттеглиха своите проекти.
Според премиера е добре БАН да се отчита през парламента и да се ръководи от настоятелство, което да включва 9 души - двама представители на правителството - министрите на финансите и образованието. Останалите членове да са обществени личности.
Той посочи, че може освен настоящия председател на БАН в настоятелството да влиза и неговият предшественик, което ще е гаранция за приемственост в управлението. Той даде на академиците и депутатите срок от един месец да изготвят стратегия за развитие на науката и да бъде подготвен закон за изменение и допълнение на сега действащия закон за БАН.
Акад. Никола Съботинов се просълзи и заяви, че присъства на изключително важно събитие за БАН.
„Това е едно ново начало в развитието на БАН. Това е едно от най-добрите решения за академията", каза той и се обърна към премиера с думите, че предложенията му са напълно приемливи. „Готови сме да работим”, цитира акад. Съботинов агенция news.bg.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети