Оправдателна присъда за двойното убийство пред „Соло”

DenNews.bg
09.12.2011
размер на текста:

Тодоров незабавно ще бъде освободен от ареста. Присъдата може да бъде протестирана пред Апелативен съд.

Оправдателна присъда и незабавно освобождаване на единствения обвиняем за двойното убийство пред дискотека „Соло” сложиха край на процеса за смъртта на Васил Александров и Кирил Въжаров на първа инстанция.
Подсъдимият перничанин Илиян Тодоров получи свободата си с решение на петчленен състав на Софийски градски съд с председател съдия Румяна Ченалова. Младши-съдия в състава Мария Дончева е подписала присъдата с особено мнение.
"29-ти състав узакони убийството като морална ценност на това общество, това е истината", заяви една от майките, загубила сина си, информира БГНЕС.
В мотивите си съдът отчете признанието, което Илиян е направил пред таксиметровия шофьор, който го возил в нощта на убийството. "Май наръгах един", казал Илиян пред него.
Съдът обаче отбеляза, че не става ясно кого е наръгал и по какъв начин. Ченалова, че в продължение на година и половина не са успели да се съберат дори и косвени категорични доказателства, че Илиян е убил двама млади хора и опитал да убие трети.
След като чуха присъдата близките на Илиян се зарадваха, но двете майки, които загубиха децата си, веднага заплакаха, пише още БГНЕС.
Наблюдаващият прокурор Любка Кръстева категорично отказа коментар. Според адвокатите и майките обаче доказателствата са категорични, че Илиян е убиецът и прокуратурата си е свършила работата. Освен за убийствата на Кирил и Васил, Тодоров беше обвинен и в нанасянето на телесна повреда на Кирил Димитров.
От мотивите, прочетени от съдия Румяна Ченалова става ясно, че по делото безспорно е установено, че Илиян е бил единственият от двете групи, който е носел оръжие в себе си, но нито един от ножовете по делото не е ножът на престъплението. Видеозаписите бяха гледани в съдебна зала. В тях съдийката видяла около три секунди, в които не се вижда нито едно от лицата и не е ясно какво прави. След това в едно от каретата встрани се вижда високо лице с тъмни дрехи как приближава към групата и замахва с ръка към тях, след това отива към Съдебната палата. В следващия момент се вижда как Илиян отива към такситата.
Един от адвокатите на жертвите Камен Михалков каза, че за него е процесуална новост да се гради оправдателната присъда на запис от камери, които не са СРС. Въпреки това и той докато е гледал наново записите в зала не е видял сянка на високо лице. "Записите са с ниско качество, не можем да различим кой кой е", обясни Михалков.
Преди три години пред столичната дискотека, на метри от Съдебната палата, бяха убити Васил Александров и Кирил Въжаров. Според обвинението на 18 април 2009 година, след спречкване между две компании пред дискотеката, Илиян Тодоров умишлено е убил 21-годишния Кирил Въжаров - вратар на националния отбор по хокей, и 24-годишния Васил Александров. Тогава беше ранен и приятелят им Кирил Димитров, който е от тяхната компания. Той бе в тежко състояние след фаталната нощ, но лекарите го спасиха и сега е основен свидетел на обвинението. Според защитата, убийството не е по хулигански подбуди, а при самозащита.
Оправдателната присъда на СГС може да бъде протестирана от прокуратурата пред Софийския апелативен съд.
Разноските по делото, които до момента са над 16 хил. лева, засега остават за сметка на държавата.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети