Ексгубернатор се сдоби с ново топло кресло. 14 г. на топло

DenNews.bg
08.12.2011
размер на текста:

И извиненията не спасиха Благоевич.

Ексгубернаторът на Илинойс, който опита да продаде сенаторското място на Барак Обама, след като той спечели президентските избори през 2008 г., се сдоби с ново топло кресло. Род Благоевич ще прекара на топло 14 г. по обвиненията в корупция.
И все пак присъдата не е достатъчна за прокуратурата, тъй като обвинителите настояваха Благоевич да получи от 15 до 20 години затвор.
По данни от разследването 54-годишният политик от сръбски произход е участвал в заговор с цел продажба на място в Сената на САЩ.
На процеса в Чикаго Благоевич заяви, че признава вината си и силно съжалява за допуснатите от него "ужасни грешки". По негови думи той не знаел, че нарушава закона при извършването на престъпното деяние, информира БТА.
През юни м. г. Благоевич бе признат за виновен по 17 от 20-те повдигнати му обвинения, сред които опит да продаде сенаторското място на Барак Обама в замяна на високопоставени или високоплатени длъжности за него и съпругата му.
При овакантяване на сенаторско място губернаторът на съответния щат назначава нов сенатор до следващите избори за Сенат.
Бившият губернатор на Илинойс бе арестуван няколко седмици след победата на Барак Обама и беше свален от поста на 29 януари 2009 г.
Присъдата на Благоевич отново изважда на показ корупцията сред политиците в Чикаго. Петима от предишните девет губернатори на Илинойс са били обвинени или задържани за измами или корупция. Предшественикът на Благоевич републиканецът Джордж Райън в момента излежава присъда от 6,5 години затвор за измами и изнудване, отбелязва още БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети