Българският военен 6 пъти по-беден от европейския

dennews.bg
08.12.2011
размер на текста:

Шест пъти по-малко средства се отделят в България за един военнослужещ, отколкото средно в Европейския съюз, съобщи заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, цитиран от news.bg.
Оказва се, че у нас годишно средствата, отделяни за военнослужещ са под 5000 евро, докато в ЕС са се отделят средно по 31 000 евро. Само Румъния е зад нас с 4600 евро.
Тази статистика показва, че трябва така да направим нещата, че да отиват повече средства за сигурност и отбрана, подчерта Радев. Той изтъкна и че 2001 г. за отбрана са отделяни 2,89% от БВП, а сега 1,2%.
„Разчетите за всички планове за близките десет години на Министерството на отбраната, включително за инвестиционната програма до 2020 година, бяха за 1,5% от БВП, но сега сме на 1,2%", добави Радев.
Запитан дали постъпват много рапорти за предварително пенсиониране във връзка с повишаването на възрастта за пенсиониране Радев каза, че постъпват такива рапорти от капитани, майори, подполковници, които имат 25 години и изрази надежда броят на напускащите да не стане голям. За сега рапортите за пенсиониране са под 10%, което означава, че не можем да говорим за тенденция, коментира Радев. Тази седмица са постъпили десетина такива рапорта, добави той.
Началникът на отбраната Симеон Симеонов съобщи, че на последната конференция на Военния комитет на Европейския съюз се е стигнало до мнението, че военните са готови и дават експертиза как с по-малко средства, кооперирайки се с други нации и други армии, да се постигат по-добри резултати, намалявайки разходите за отбрана. Той информира, че по този въпрос ще разговаря с пристигналия у нас на визита началник на Военния комитет на ЕС Генерал Хакан Сирен.
Генерал Симеонов изрази надежда българският военнопромишлен комплекс, цивилната ни промишленост и науката в лицето на БАН да получат такова развитие, че да се възстановят позициите на нашата военна промишленост.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети