Петима пишат новия правилник за работа на ОбС-Сапарева баня

Десислава Панайотова-Янкова
08.12.2011
размер на текста:

Проектът за парк "Николай Хайтов" се изготвя близо година. Снимка: dennews.bg/Архив

Петима общински съветници представители на петте партии с представители в новия местен парламент ще участват в изготвянето на новия правилник за работа на ОбС-Сапарева баня. С мисията от колегите си бяха натоварени Васил Лазов от Лидер, Кален Гелев от ГЕРБ, Любомир Георгиев от ЕНП, Николай Фарфаров от БСП и Елка Тодорова от НДСВ, която положи клетва като общински съветник вчера. Тодорова влезе в ОбС след като колегата й от жълтата партия Пламен Йотов започна работа в общинска администрация и няпусна ОбС.
Както писахме, вчерашната сесия беше белязана от скандали заради късното свикване на първото редовно заседание на местния парламент-едва на 38-ия ден след сформирането на новоизбрания Общински съвет. Това пък доведе до разглеждане на редица докладни, включително и тези за вземане на кредити от фонд ФЛАГ, без те да бъдат разгледани от постоянните комисии.
По същия начин на бързане съветниците дадоха съгласие и за кандидатстване с пет проекта по оперативна програма „Развитие на селските райони”, срокът за което изтича на 12 декември.
Така общината ще пусне проектите за обновяване на градския парк, изграждане на две екопътеки, разработване на туристически маркетинг и интернет презентация на общината, в последния възможен момент.
Проектът за градския парка „Николай Хайтов” предвижда изграждане на спортна площадка, цялостно осветление, кътчета за отдих и нови алеи. По изискванията на оперативната програма, ако този проект получи финансиране, стопанисването и охраната на парка ще бъде задача на общината, тъй като не се допуска генерирането на печалба в първите 5 г.
Проектите за екопътеките са два. Единият е за продължение на екопътека „Валявица”, която беше частично изградена с финансиране по ФАР. Ако бъде ободрен проектът по ОП „Развитие на селските райони” трасето ще бъде продължено от местността Валявица до Паничище по течението на р. Валявица.
Другият проект е за изграждане на екопътека „По стъпките на светците” над село Сапарево. Туристическият маркетин и интернет презентацията са част от т.нар. меки мерки. Те включват мероприятия за популяризиране на Сапарева баня и общината като туристическа дестинация.
При гласуването на проектите съветниците от опозицията гласуваха „въздържал се” с мотив, че докладните не са гледани на комисия.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети