Син на Майка Африка иска да е президент на Молдова

DenNews.bg
08.12.2011
размер на текста:

Според Оноже Молдова трябва да се откъсне от Русия и да се сближи с Румъния и ЕС. Снимка: БГНЕС

Син на Майка Африка не само се е влюбил в мащехата си Молдова, но иска да стане неин водач, като съвсем сериозно възнамерява да издигне кандидатурата си за президент.
Роденият в Сиера Леоне, неизвестно преди колко години, Джон Оноже живее в Молдова от 11 г. и владее езика отлично. Познанията си за политиката също оценява като отлични и успява да ги синтезира в няколко изречения.
"У нас има много проблеми. Например проблемът с Приднестровието. Ние, молдовците, не искаме там да има руски войски. Ако в Приднестровието бъде установена база на НАТО, проблемът ще бъде решен", казва Оноже, който е и за сближаване с Румъния. "Аз съм за това да се върнем към нашите румънски корени и възстановим тесните си връзки с нашия брат Румъния", смята от вестникарската си будка Оноже. От известно време той се прехранва именно с продажба на вестници и списания и това може би спомага не само за добрите му познания за езика, но и за политиката в Молдова.
Ексцентричният кандидат-президент има реални шансове да получи подкрепата на улицата не само заради артистичния си вид и прилика с американския актьор от африкански произход Дани Глоувър, но за жалост не избирателите определят държавния глава.
В Молдова президентът се избира на не всеобщи избори, а от парламента. Оноже възнамерява да постави кандидатурата си като безпартиен кандидат. Според конституцията на страната президентът трябва да е навършил 40 г., да владее молдовски език и да е живял в Молдова не по-малко от 10 г.
Оноже отговаря на всички изисквания, но дали това ще му бъде достатъчно да бъде избран тепърва ще разберем.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети