Хайд Парк по сапаревобански: Първа редовна сесия на ОбС

Десислава Панайотова-Янкова
07.12.2011
размер на текста:

Снимки: dennews.bg

Първата редовна сесия на Общински съвет-Сапарева баня за новия мандат протече с дневен ред подобен на разтушителното ежедневие в Хайд Парк, където всеки може да изкаже свободната си воля с още по-свободен език и жестикулация.
Необичайното явление се появи по напълно обясними причини-липсата на структурирани постоянни комисии към местния парламент и нов правилник за работа на съветниците.
Затънал в старите правила и новите предложения, председателят на ОбС Петър Чучуганов задейства истинско перпетуум мобиле от хаотични гласувания, част от които се провеждаха така, че съветници дори не знаеха, че са в процедура на гласуване. Присъстващите на заседанието общински служители, гости, кметът Сашо Иванов и заместниците му Васил Маргин и Радка Георгиева вземаха думата по свое усмотрение.
Най-важната тема в днешната говорилня бяха кредитите от държавния фонд ФЛАГ и централния бюджет за авансово плащане по двата проекта за реконструкция на Гейзера и улиците „Отец Паисий” и „Крайречна”, за които Иванов поиска съгласието на ОбС. Съветниците от ГЕРБ гласуваха или „против”, или „въздържал се” именно заради това, че докладните не са разглеждани на комисия и няма изготвено становище за тях.
Иванов и екипът му пък форсираха дебатите с довода, че няма време за свикването на нова сесия, преди която докладните да минат по каналния ред през комисия.

Съветниците от ГЕРБ върнаха сесията "в правия път" на няколко пъти.


„Тръгваме по грешен път. Първо трябваше да бъде приет нов правилник и новите комисии. Те да разгледат докладните и тогава да гласуваме. Сега вие ни притискате да гласуваме кредит, а загубихме 38 дни, в които трябваше да се проведе сесия, да се разгледат докладните на комисии и да не се стига до това бързане”, обясни в залата Калин Гелев от ГЕРБ.
Още преди приемането на дневния ред колежката му Марта Желязкова предложи да се формира временна комисия, която да изготви правилник и едва след това да се започне същинската работа.
„Ние не сме виновни, че сесията се свиква едва сега и не е ясно по какви правила и как ще работим”, категорична беше и тя.
След гласуване, което не беше обявено като процедура на гласуване от Чучуганов, съветниците приеха дневния ред и само минута по-късно самият ОбС-шеф попадна в първата клопка на липсващия нов правилник.
Той раздаде лист с предложение за новите постоянни комисии-шест на брой и техните членове- по трима.
„Ето какво се случва. Вие искате да гласуваме направо тези предложения, но по стария правилник, за когото вие твърдите че още важи комисиите да са шест, а членовете по пет. Ето я първата грешка”, отбеляза Гелев. Веднага след неговата забележка първо беше гласуван новия брой на комисиите и след това и броя на членовете в тях. По общо мнение, че бюджетната комисия и комисията по ТСУ са най-тежки, беше прието те да бъдат с по петима членове от всяка политическа партия в ОбС, а останалите-по здравеопазване, транспорт, туризъм и селско и горско стопанство да бъдат трима.
Дебатът за комисиите обаче се оказа само лека загрявка преди този за тегленето на кредитите. И хем кметският екип успокояваше опозицията, че ще отговори на всички въпроси, като няма значение дали те са зададени на комисия или направо на сесията, хем отговорите им бяха все поръсени с доза сарказъм, защо се питат подобни неща.
 

Сапарева баня е единственото място, където ОбА- служители, гости, кметове и съветници може да си говорят спокойно, без да искат думата.

От място без да поискат думата се включиха дори бюджетната шефка Калинка Андреева и зам.-кметът Радка Георгиева, които удариха по рамо на кмета в обясненията му за необходимостта от теглене на кредити.
След изсумтяване в отговор на пореден въпрос от опозицията, Андреева треснато напусна сесията за малко.
„Не виждам нищо скандално в тези докладни. Десетки общини работят по тази схема, а в момента магистралите, които се строят са на същия принцип. Плащанията по европроекти не включват сумите за ДДС, които плащаме на фирмите, а освен това ние трябва да покрием авансовото плащане към изпълнителите, а след това средствата ни се възстановяват по програмите”, обясни Иванов. С гласовете на съветниците от БСП, Лидер, НДСВ и ЕНП докладните бяха приети.
Краткосрочният заем от ФЛАГ за реконструкцията на Гейзера е 1 096 322 лв., освен това за този проект ще бъде изтеглен безлихвен заем от централния бюджет на стойност 783 089 лв.
По същата схема за реконструкцията на ул. „Отец Паисий” и „Крайречна” ще бъде взет заем от 765 416 лв. и 546 726 лв.
Кредитите трябва да бъдат върнати най-късно до една година.
„И да искаме да подкрепим тези докладни няма как да стане, защото толкова важни въпроси не може да бъдат подхвърляни направо на сесията, без да минат през комисия”, обясниха отрицателния си вот съветниците от ГЕРБ.
Това пък извади наяве обяснението на енигмата, защо в Сапарева баня бяха нужни 38 дни за свикване на първата сесия, след като в други общини за този срок не само бяха проведени първите заседания за приемане на нов правилник и комисии, но минаха и първите редовни заседания.
„Какво искате?! В мен е причината, че се забави толкова много сесията. Бях болен, а исках да присъствам на първото заседание, защото представете си ако ме нямаше, какво щеше да се изпише и да се каже. В гроба щяха да ме вкарат и болен от рак да ме изкарат”, емоционално обясни Иванов. По-късно той добави, че бил в болница с пневмония и помолил ОбС-шефа да не насрочва сесия, за да може да присъства.
„И днес като селска клюкарка се обяснявах”, ожали се след заседанието Иванов, след като му се наложи не само да чете проектопредложенията, но и да ги обяснява и да отговаря на въпроси.
За капак в днешната говорилня се включи и лидерът на ДСБ Росен Тимчев, който след ласкателната бележка към Чучуганов, че е видимо по-демократичен председател на ОбС от предшественика си Венчо Златанчев, му сервира новината, че Синята коалиция и другите десни парии в Сапарева баня ще сезират Административен съд.

И да не е в ОбС, Росен Тимчев (прав) обеща "да държи сметка" на управлението. 


„Ще атакуваме всяко решение от днешната сесия пред Административен съд, защото вие, г-н Чучуганов, извършихте тежки формални нарушения. Нали по правилника, за когото твърдите, че е все още валиден е задължително всички докладни да са разгледани от комисия. Освен това не може да водите заседанието и допускате грешка след грешка”, закани се Тимчев.
Самият Чучуганов поиска извинение от колегите си и гостите на сесията. „Още съм нов и може да допускам грешки”, каза той.
Това обаче само накара Тимчев да измърмори под нос, че „воденето на сесии не е като стоенето зад бар”.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети