ГДБОП задържаха трима хакери, източвали парични фондове в САЩ

dennews.bg
07.12.2011
размер на текста:

Международна престъпна група, занимаваща се с използване на високи технологии при източване на парични фондове в САЩ и извършването на нерегламентирани транзакции, е неутрализирана при съвместна операция на ФБР и ГДБОП, информират от Пресцентъра на МВР.
Акцията е реализирана след разследване на получен сигнал и изясняването на престъпната схема. Всичко започвало с изпращането на „фишинг” електронни писма до клиенти на големи американски банки. В тях фигурирали линкове към измамни сайтове, посредством които техните потребителски имена и пароли се присвоявали, а наличните им средства били превеждани на други лица.
В хода на операцията служителите на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” задържаха в София и Бургас трима хакери – част от престъпната мрежа, на възраст от 28 до 36 години. Те са с високи познания в областта на високите технологии, уточняват от ГДБОП. Установени са множество техни профили в платформите за заразплащания www.libertyreserve.com, www.paypal.com, www.webmoney.ru, www.moneybookers.com и др. При вида на служителите на ГДБОП единият от столичаните направил опит от дома си да осъществи достъп до компютъра си в офиса, за да изтрие наличната информация.
При обиските са иззети мобилни телефони, компютърни конфигурации, съдържащи различни програми за извършване на хакерски атаки, преносими компютри и външни носители на информация. Намерени са множество документи, удостоверяващи осъществени парични транзакции. От дома на единия от задържаните за иззети и голям брой пластики, данни за банкови сметки, потребителски имена и пароли за тях.
Предстои на тримата задържани да бъдат повдигнати обвинения за извършени престъпления срещу финансовата система.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети