Транспортна и МВР болница минават под шапката на ВМА

DenNews.bg
30.12.2011
размер на текста:

Транспортна и МВР болница минават под шапката на Военно медицинска академия, потвърди министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция днес.
"Няма никаква логика министърът на транспорта да отговаря за болница, никаква логика няма. Няма никаква логика министърът на вътрешните работи да се занимава с болница -не му е работа, затова под шапката на ВМА възнамеряваме да отидат ведомствените болници. Така ще има едно управление, една администрация и всички ще имат възможност за едно лечение", обясни премиерът, цитиран от БГНЕС.
Той каза още, че се работи и по темата за това военните лекари да останат под пагон, ако ВМА стане търговско дружество, например.
Бойко Борисов обяви още, че болниците във Видин, Перник, Пазарджик и Разград ще получат по 1 млн. лв. за купуване на компютърни томографи. Средставата са от икономии в Министерството на здравеопазването.
Здравният министър Константинов посочи, че сега директорите на болници ще имат възможност да закупят последно поколение от тези апарати, които са крайно необходими за тези региони.
Директорът на ВМА ген. Стоян Тонев каза, че според отчет от днес броят на смъртните случаи при катастрофи тази година е намалял с 311. Премиерът Борисов отбеляза, че това е изключителен успех и на МВР, и на медиите за реализираните кампании за превенция на опасността от високите скорости и неспазването на правилата за движение по пътищата.
Генерал Тонев каза, че по нареждане на премиера военният министър е разпоредил военновременните медицински запаси, които са в обем за 170 хилядна армия да могат бъдат използвани и дарявани на болниците. Част от нещата са битови, но има 140 000 алуминиеви носилки, което досега са държани по складовете, коментира ген. Тонев. Болниците ще получат голяма част от тези запаси, добави той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети