Нова рецесия в еврозоната в първите дни на 2012-а

dennews.bg
30.12.2011
размер на текста:

Още в началото на новата година 17-те страни в еврозоната ще бъдат изправени пред още по-тежки препятствия при разрешаването на дълговата криза. Очаква се икономиката на еврозоната да изпадне отново в рецесия, информира money.bg.
Заради продължаващия натиск върху държавните финанси на фона на вялия растеж на еврозоната ще й бъде дори по-трудно да укрепи разклатените си банки, както и да овладее при финансирането си от пазара високите лихви,заплашващи да разорят Италия и Испания.
Още през втората седмица на януари емисиите държавни облигации на нуждаещите се от финансиране Италия и Испания ще покажат дали наистина еврозоната най-сетне е започнала да овладява продължаващата две години дългова криза, която доведе до спасителни планове за Гърция, Ирландия и Португалия.
Освен това, забавеният темп на икономиката в еврозоната може да доведе, ако вече не е довел, до рецесия.
Гърция, за която вече има един спасителен план, трябва да се споразумее с кредиторите по отписването на задълженията си, с което ще се орежат с 50 на сто отпуснатите от тях суми за Атина в усилията тази фалирала страна да бъде изправена отново на крака.
Основните играчи - правителствата от еврозоната, европейската изпълнителна власт в лицето на ЕК и ЕЦБ - трябва да работят заедно, за да убедят финансовите пазари, че правителствата на затруднените страни могат да плащат големите си дългове и заслужават да се финансират от пазарите при поносими лихви.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети