Пускат бебоците в детските градини заради стресирани майки и деца

Десислава Панайотова-Янкова
03.12.2011
размер на текста:

Мъник беше част от заседанието на ОбС. Снимки: dennews.bg

ОбС-Кочериново взе решение с което децата под 3-годишна възраст имат право да се присъединят към групите в детските градини, когато няма възможност за формиране на яслени групи.
Макар включена по средата на дневния ред за вчерашната сесия, точката беше изтеглена в самото начало, заради гостите на сесията-няколко майки и мъник с памперс, който и за миг не се притесни от работната обстановка и си припяваше песнички в заседателната маса.
Колебливото настроение на съветниците-дали да вземат решение което в противовес с нормативната уредба, която еднозначно разпределя децата в ялени групи-от три месеца до три години и детска градина-над три години, се изпари след емоционалните изказвания на майките. Една от тях дори беше депозирала сигнал до общината, в който обяснява, че детето й, което било принудено да пътува на 2-годишна възраст от село Стоб до Кочериново, отслабнало драстично за седмица, започнало да се напикава и да показва други признаци на силен стрес. Присъстващите майки в залата изтъкнаха още, че за да може липсата на яслени групи по селата да се компенсира с организиран транспорт до забавачката в Кочериново, която единствено има яслена група, автобусът който ще извозва децата, трябва да разполага със столчета, както и медицинско лице. Освен това децата ще трябва да стават много по-рано, да мръзнат по спирките и да изпитват стреса от пътуването всеки ден.

Майките не одобряват идеята да извозват децата си до Кочериново, само защото са под 3-годишна възраст.


Бившият кмет на Кочериново и настоящ общински съветник Костадин Катин най-сърцато подкрепи искането на майките децата да имат възможност да посещават детските градини с по-големите.
„Няма какво да обсъждаме повече. Ясно е кое е добре за децата и родителите и ние сме длъжни да се съобразим с искането им”, категоричен беше Катин, който е момента работи в отдела за закрила на детето.
За да постъпи дете под 3-годишна възраст в детска градина в селата, където няма яслени групи, родителите и директорите ще подписват декларация, че поемат отговорността за това.
„Ние поемаме отговорността. Разберете ни обаче, че не може да гледаме децата си да страдат. Още повече, че не говорим за деца под 2-годишна възраст, защото повечето майки изкарваме цялото майчинство. Децата на 2 г. са самостоятелни и няма проблем да са с по-големите. Освен това за тях е добре, защото напредват много бързо в развитието. Едното ми дете беше в смесена група и не сме имали никакъв проблем, напротив той се разви много добре. Когато предучилищната група в детската имат занимания за по-малките се грижат лелките и няма никакъв проблем. Не искаме децата ни да страдат, а ние да бъдем принудени да се махнем от село, защото нямаме условия да си гледаме децата”, изтъкна Бояна Сотирова-Василева.
Решението беше прието без нито глас „против” и „въздържал се” от страна на съветниците и с аплодисменти от страна на родителите. Учителката Вонидова, общински съветник от БСП, обаче уточни, че решението на ОбС може да бъде отменено от областния управител. „Надявам се сме взели правилното решение. Щом майките са готови да поемат риска ние сме длъжни да ги подкрепим. Дано обаче няма инциденти, защото най-големия проблем не е дали децата са самостоятелни или не, а че само в яслените групи е задължително да има медицинско лице. В детските градини в селата в момента има посещения на лекари, но те не са постоянно там”, уточни тя.

Кметът на Пороминово Весели Петров пък се досети за още една причина децата да останат в селските забавачки. Защото иначе сградите строени с хиляди левове биха отишли на вятъра, без да се знае дали пък след години няма отново да потрябват, ако има повече деца. 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети