Нереалистични прогнози изпариха 2 млн. лв. от бюджет ‘2011 в Бобов дол

DenNews.bg
29.12.2011
размер на текста:

Актуализацията на бюджет ‘2011 г., която днес беше приета от Общински съвет, изкара наяве още едно доказателство за тежкото финансово състояние на община Бобов дол.
Близо два милиона лева по-малко са влезли в хазната, като справката показва, че в началото на годината е заложен бюджет от 6 24 861 лв., но реално общината е разполагала с 4 960 341 лв. Голямата разлика се дължи на нереалистично високите параметри записани при приемането на бюджета в параграф местни данъци и такси. Записаните за изпълнение 4 840 000 лв. от местни дейности не са изпълнени, както заради занижената събираемост на налозите, така и заради вписването на постъпления от предприятия, които вече не функционират, но ликвидацията им все още не е приключила и те не са отписани от регистрите. Като пример за такова предприятие заместник-кметът Детелина Борисова посочи фирма „Транспорт-Бобов дол”.
"Предприятието дължи данъци и такси на хартия, но няма как да ги вземем, защото реално то не функционира. Законът пък е такъв, че щом още не е отписано от регистрите, постъпленията от него се имат предвид и това води до залагането на по-високи параметри в бюджета", обясни тя.
Наред с актуализацията на бюджета на последната си сесия за годината ОбС прие и новите ставки за местните данъци и такси на територията на общината. Добрата новина е за фирмите, които през идната година ще плашат такса смет за нежилищните имоти в размер на 15 промила, а не както досега 20. Таксата за гражданите се запазва в размер на три промила, но голяма част от цените на услугите, както и данъците за моторни превозни средства също бяха намалени. Идеята на кмета Кирил Станчев е така да се гарантира по-лесното събиране на задълженията. „По-добре по-ниски постъпления, но редовни и гарантирани, отколкото високи, които не влизат в общината”, коментира той.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети