Франция забрани отричането на арменския геноцид със закон

DenNews.bg
22.12.2011
размер на текста:

Докато депутатите обсъждаха закона пред сградата се проведе протурски протест. Снимка: AP

Закон ще забранява отричането на арменския геноцид във Франция. Това стана факт след като долната камара на френския парламент прие новия текст, който предвижда всеки, който отказва да признае арменския геноцид да бъде наказван с една година лишаване от свобода и глоба от 45 000 евро.
Решението бе подкрепено с голямо мнозинство от депутатите, предаде Би Би Си.
Междувременно пред сградата на Националното събрание се проведе протурски протест. Активистите призоваха законът да не се приема, а самият протест беше естествено продължение на острата рекация и закани от страна на Анкара.

Преди минути държавната телевизия на Турция съобщи, че Анкара ще отзове посланика си в Франция.
Очаква се законът за признаването на арменския геноцид да мине и през Сената – Горната камара на френския парламент.
Турция отрича думата „геноцид“ за окачествяване на трагичните събития, разиграли се в някогашната Османска империя.
Армения твърди, че 1,5 млн. души са убити от османските турци. Анкара твърди, че са загинали около 300 000, както и че турци също са убивани при арменската съпротива срещу Османската империя, когато Русия напада източната част на Анатолия.
Над 20 страни са признали масовите убийства за геноцид.
Преди няколко месеца френският президент Никола Саркози апелира Анкара да признае сама геноцида, защото ще й направи чест да преразгледа своята история, както други големи страни в света направиха това.
Турският премиер Реджеп Ердоган пък заплаши, че ако се стигне до приемането на такъв закон, страната му ще откаже достъп на френски фирми до обществени поръчки.
Преди изборите през 2007 г. Саркози обеща на представителите на голямата арменска общност във Франция, възлизаща на 500 000 души, да подкрепи закон, осъждащ отричането на геноцида от 1915 г., признат от Франция преди десет години чрез закон, припомня fakti.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети