Поредица от грешки потопили платформата в Охотско море

DenNews.bg
20.12.2011
размер на текста:

Издирването на хората от платформата продължава вече второ денонощие. Засега живи са само 14 души, които бяха открити още вчера през деня. Телата на 16 души са открити, а съдбата на останалите 37 души е неизвестнa. Снимка: Reuters

Поредица от грешки са причинили потъването на нефтената платформа „Колская" в Охотско море.
Не е ясно защо на платформата е имало толкова много хора, за които не са били осигурени спасителни средства, защо е избрано и това опасно време за преместването на платформата, посочва руският експерт Борис Никитин, цитиран от в. „Новие известия".
Според експерта до трагедията се е стигнало поради няколко причини - неблагоприятни метеорологични условия, амортизирана техника, както и недостатъци в ръководството на операцията.
Оказва се, че преместването на платформата е направено с много нарушения на законодателството и техниките за безопасност.
Ако Русия не си извади поуки от този печален урок, катастрофата може да се повтори, смята още Никитин.
Междувременно стана ясно, че семействата на загиналите членове на екипажа, ще получат помощ в размер на 3 милиона рубли.
Това съобщи генералният директор на компанията собственик на плаващата сонда "АМНГР" Юрий Мелехов, цитиран от ИТАР-ТАСС, пише vesti.bg.
„Материална помощ ще получат както семействата на загиналите, така и спасените моряци. Ориентировъчната сума, която ще бъде платена за всеки загинал е 3 милиона рубли. Възможно е сумата да бъде увеличена", посочи Мелехов като поясни, че всички работници, които са се намирали на платформата, са имали застраховки.
И днес спасителните операции в Охотско море продължават. Три кораба, два хеликоптера и самолет продължават да издирват оцелели. Надеждите, обаче, стават все по-слаби. Близките на 67-те, които са били на платформата, се питат кой е отговорен за трагедията. Сред безследно изчезналите е и българинът Живко Жеков.
Днес е ден на траур в Мурманска област. Надеждите за намирането на още оцелели изчезват в ледените води на Охотско море. Досега са огледани 2 хиляди и 500 квадратни морски мили. Все по-силно звучи въпросът защо не е направено нещо, за да се предотврати трагедията.
За близките на загиналите и безследно изчезналите предстоят тежки дни. Досега са идентифицирани 9 души. Имената им, обаче, не се обявени публично. На 22 и 23 декември телата на загиналите ще бъдат откарани на остров Сахалин за разпознаване, информира БНТ.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети