Русия иска разследване за убити от НАТО цивилни в Либия

DenNews.bg
20.12.2011
размер на текста:

Разследване на смъртта на хиляди цивилни граждани убити от силите на НАТО в Либия поиска руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин.
Още докато над Джамахирията се извършваха въздушните удари на Алианса в рамките на военните операции в Либия, които доведоха до свалянето от власт и смъртта на бившия лидер Муамар Кадафи, статистиката отчиташе десетки убити цивилни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Реакцията на Чуркин дойде в отговор на информацията в медиите през последните дни за цивилни жертви в резултат на въздушната кампания на НАТО.
Ройтерс съобщи в петък, че според правозащитни групи над 50 цивилни са убити при въздушните удари, а "Ню Йорк таймс" писа в неделя, че загиналите са между 40 и 70.
Чуркин каза пред репортери, че НАТО засега не е представил на Съвета за сигурност на ООН подробности за жертвите сред цивилното население. "За съжаление НАТО зае чисто пропагандна позиция, като заяви, че цивилни жертви в Либия няма, а това е напълно невероятно, първо, и второ - не е вярно", каза той.
Чуркин заяви, че ще повдигне въпроса пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН в четвъртък. Той изрази надежда НАТО да преразгледа становището си и да извърши разследване и добави, че ООН може да помогне за това.
Руският представител отправи критики към генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за изказването му миналата седмица, че НАТО напълно се е съобразила с мандата си, даден й от Съвета за сигурност, да защитава цивилното население в Либия. "Очакваме Секретариатът да внимава повече, когато представя оценки по важни въпроси, с които се занимава Съветът за сигурност", каза руският представител.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети