Убиха водещ журналист в Дегестан

DenNews.bg
16.12.2011
размер на текста:

Снимка: Архив

Водещ журналист, спечелил световно признание не само със смелия си език, но и с издирването на изчезнали хора беше убит в руската република Дегестан
Хаджимурад Камалов, основател на седмичника „Черновик” и директор на издателството „Свобода на словото”, е застрелян в главата, когато излизал от офиса си за да изпрати приятел.
46-годишният Камалов е починал по пътя към болницата от множество огнестрелни рани.
Журналистът, основал „Черновик” през 2003 г., беше известен с критиките си към местната власт и министерството на вътрешните работи на Дагестан. Освен това той извършваше разследвания на нерешени случаи с изчезнали хора, станали жертва на престъпни групи.
Образувано е дело за убийството на журналиста. Една от версиите за престъплението е свързана с професионалната му дейност.
Вестник „Черновик” многократно е бил обект на съдебни дела от страна на властите и опити да бъде закрит. Дори има моменти, в които печатниците в Дагестан отказвали да го отпечатат. В последния голям съдебен процес екипът на изданието бе обвинен в екстремизъм, но оправдан.
Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите (CPJ), коментира убийството като "смъртоносен удар за свободата на печата и голяма загуба за независимата журналистика в Северен Кавказ”.
По-рано тази година в Дегестан беше убит университетски професор известен с критиката си към радикалните ислямисти.
Дагестан е мюсюлмански региона на Каспийско море, известен с древната си култура и гоблен на етническите групи, но и с екстремистките групи, които се стремят да създадат ислямска държава на територията на Кавказ, информира AFP.

 

 

 


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети