„Рила спорт” вдига ръце от „Скакавица”, не била изгодна

Десислава Панайотова-Янкова
15.12.2011
размер на текста:

Фирма „Рила спорт”, собственик на лифта до Езерата и наемател на х. „Рилски езера” започва преговори с Туристическо дружество „Рилски езера”-Дупница за разтрогване на договора за наем на хижа „Скакавица”, който беше сключен през 2005 г. за 10-годишен период. От „Рила спорт” подали заявление, че се отказват от базата още през месец август, като мотивът е малката печалба и трудното стопанисване на „Скакавица”, до която няма автомобилен достъп.
Това би било чудесен подарък за дружеството и туристите няколко месеца преди 90-годишния юбилей на първата хижа в България, ако описът направен в понеделник не беше показал нуждата от незабавен ремонт и обновяване на базата.
Така хем щастлив от новината, че отново ще стопанисват емблематичната хижа, хем разтревожен от състоянието й, председателят на ТД „Рилски езера” Димитър Атанасов се срещна днес с председателя на ОбС-Дупница Ивайло Константинов.
„Нужно ни е съдействие от общината, за да направим наложителния ремонт, както и да посрещнем подобаващо юбилея на първата хижа в страната”, обясни след срещата за dennews.bg Атанасов.

Туристите обаче не искат подаяния, а възможността да разработят проект съвместно с общината.
„Възможно е да кандидатстваме за финансиране с проекти, както пред регионалното министерство, така и пред Министерство на земеделието и храните, но за това е задължително да си партнираме с общината. За радост получихме обещание за пълно съдействие от страна на председателя на ОбС”, обясни и Елена Лозанова от дружеството.
Възможността „Скакавица” отново да бъде стопанисвана от ТД „Рилски езера” се отвори още през месец август, когато от „Рила спорт” депозирали искането си за разтрогване на договора.
„Старият Управителен съвет на Туристическото дружество остави решението за след провеждането на общото събрание. В понеделник с представители на „Рила спорт” и нашето дружество направихме опис на базата. За жалост тя се намира в лошо състояние и има нужда от сериозен ремонт. През предстоящия уикенд на доброволни начала ще извършим почистване, но за ремонта са нужни средства, с които не разполагаме”, обясни още Лозанова.
Тепърва предстоят преговорите за разтрогване на договора за наем, който беше подписан от стария управител на туристическото дружество Павел Михайлов, и както се оказва, с неизгодни за дружеството клаузи. В договора няма клаузи нито за разтрогването му, нито за обезщетения, нито за покриване на щети по базата, настъпили по време на стопанисването й от наемателя. Има клауза, която обаче гласи, че ако месец преди изтичане на договора някоя от страните не поиска прекратяването му, той автоматично влиза в сила за още 10 г.

Павел Михайлов беше изгонен от последното общо събрание на туристите в Дупница. Договорът беше подписан от него през 2005 г.


Договорът беше подписан през 2005 г., но реално „Скакавица” беше взета от „Рила спорт” през 2007 г. Той е за 10 г., като месечният наем е 1200 лв. с ДДС.
За х. „Рилски езера”, която също беше отдадена под наем на „Рила спорт” в касата на туристическото дружество на месец влизат 1800 лв. без ДДС.
„Другият ни източник на средства е наема от ресторанта в нашата сграда на Градската градина. С такива възможности няма как да направим нужния ремонт. Затова търсим съдействие от община Дупница. Още повече, че на 2 август ще отбележим 90-годишен юбилей на „Скакавица”, обясни още Лазова.
Юбилеят е от национално значение, а от дружеството вече е изпратено писмо за включване на датата в националния календар на БТС за 2012 г.
„Още нямаме конкретен план за отбелязването на датата. Сега по-важно е преговорите с „Рила спорт” да минат добре и да успеем да стегнем „Скакавица”, коментира още Лозанова.
Клубът за активен туризъм „Никола Додов”, който е към ТД „Рилски езера”, приканва доброволците да се включат в почистването този уикенд от стената си във Фейсбук. В интернет групата създадена за събитието засега участие са заявили само 4-има души. Идеята на младежите е хижата да бъде стегната за предстоящите коледни и новогодишни празници, за да бъде приветлива за гостите. За момента обаче не е ясно в чия каса ще отидат постъпленията от нощувките по празниците-дали в „Рила спорт” или в туристическото дружество, защото реално хижата по договор за момента се стопанисва от наемателя.

Както писахме икономически ченгета разследват ТД "Рилски езера" заради договорите за наем на "Рилски езера" и "Скакавица". Виж ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети