Три осигуровки глоба за работниците без договор

DenNews.bg
15.12.2011
размер на текста:

Глоба в размер на три здравни и пенсионни осигурителни вноски ще бъде налагана на работниците, които се съгласяват да работят без трудов договор. Това гласят промените в Кодекса на труда, които днес бяха одобрени от парламента. "За" промяната гласуваха 87 депутати, 19 от народните представители бяха „против”, а двама гласуваха "въздържал се”.
Парите от санкциите ще се превежда във фондовете на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.
Министър Тотю Младенов разясни, че целта на мярката е борба със сивия сектор и припомни, че зад предложението застават както от Инспекцията по труда, така и синдикатите. Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника, по този начин не го наказваме, а го стимулираме, категоричен е министър Младенов.
За строгите мерки срещу сивия сектор се говори вече 20 години, но за първи път те бяха разписани и приети от всички социални партньори. Досега за липса на трудов договор се глобяваше само работодателят, като санкцията беше до 15 000 лева, припомня bTV.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети