„Тайм” избра Протестиращия за личност на годината

DenNews.bg
14.12.2011
размер на текста:

Лицата на десетки протестиращи са заснети от фотографите на "Тайм". Снимка: Time.com

Той с милионите лица на те и истории на ние. Той Протестиращият е личност на годината на американското седмично списание „Тайм” в чест на протестиращите, които през 2011 г. заляха улиците на редица страни от Близкия Изток до Москва, преминавайки през САЩ.
"От Арабската пролет до Атина, от Окупирай Уолстрийт до Москва", пише на корицата на списанието, на което е изобразен младеж с покрити с шал уста и нос и със скрити с шапка коси. "Протестиращият" беше определен за личност на тази година "заради това, че улови и изтъкна на преден план световно усещане на надежда от промяната, свали правителства и идеи, съчета най-древните техники с най-модерните технологии, за да разкрие човешкото достойнство и да ръководи планетата по пътя на по-демократичен, макар и понякога по-опасен 21-ви век", пише "Тайм".
"Тези хора промениха историята и ще я променят в бъдеще", заяви издателят на списанието Рик Стенгел при обявяването на избора му за 2011 г. по телевизия Ен Би Си. Избирането на личност на годината е ежегодна традиция за "Тайм", водеща началото си от 1927 г. Сред финалистите тази година бяха съпругата на британския принц Уилям Катрин Мидълтън и адмирал Уилям МакРейвън, ръководил операцията по ликвидирането на лидера на "Ал-Кайда" Осама Бин Ладен през май в Пакистан.
Миналата година списанието обяви за личност на годината създателя на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг, а през 2009 г. наградата отиде при президента на Американската централна банка Бен Бернанке, припомня АФП, цитирана от БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети