Като покер. Надхитрянето в БДЖ тепърва започва

DenNews.bg
14.12.2011
размер на текста:

Стачката в БДЖ започва да прилича на игра на покер. Само 17 служители на БДЖ стачкуват днес в цялата страна, след като 166 влака бяха спрени, за да не се трупат загуби от спирането им от стачкуващите.
Малкият брой стачници пък даде повод на ръководството на националния железопътен превозвач да обмисля варианта да възстанови движението на спрените днес влакове, които се движат в интервала от 8 ч. до 16 ч.
От своя страна Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ заяви за БГНЕС, че стачните комитети все още преговарят какво решение да вземат. На въпрос дали стачката продължава, след като БДЖ обмислят да пуснат отново всички спрени влакове, Бунев отговори, че стачните комитети ще решат дали да продължат да стачкуват, след като БДЖ пусне отново влаковете да се движат. "Те като са спрели влаковете, ние къде да стачкуваме?", попита реторично Бунев.
По заявка на БДЖ "Пътнически превози" ООД от днес - 14 декември 2011 година до 5 януари 2012 година се отменят 166 влака, които се движат в часовия диапазон от 7.00 часа до 16.00 часа. Сред тях има както пътнически, така и бързи и ускорени бързи влакове. Реално от днес до 5 януари следващата година няма да се движат около половината от пътническите влакове в страната, а от 10 януари 2012 година БДЖ спира окончателно още 138 влака в цялата страна. Според синдикатите, спирането на допълнителните 166 влака, е локаут.
От ръководството на БДЖ преди дни заявиха в отворено писмо, че стачката вече е незаконна заради влезлия в сила нов график на движение на влаковете. В писмото се посочва, че арбитражните решения за транспортно обслужване са издадени въз основа на стария график. От КНСБ заявиха, че стачката продължава да е законна.
Броят на доброволно приелите да бъдат освободени от длъжност вече е 977 служители.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети