Фуражи с ГМО се крият зад лъжливи етикети у нас

DenNews.bg
14.12.2011
размер на текста:

Пет вида фуражи продавани у нас съдържат генномодифицирани организми (ГМО), без това да е указано изрично върху етикетите.
За това алармираха от неправителствената организация "За Земята“ по повод резултатите от съвместните проверки, направени през ноември тази година от екоорганизията и Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) на произволно взети партиди фуражи, информира dnes.bg.
Според евронормите при съдържание на ГМО над пределно допустимите количества от 0,9% пакетиращите компании са длъжни да го отразят върху етикетите, припомнят от екоорганизацията.
В едната проба соев шрот е установено наличие на над 5% на генно-модифицирана соя Roundup. Резултатите доказват сигурно наличие на ГМО в поне един от изследваните фуражи, поясниха от екоорганизацията.
Тестовете са направени в сертифицирана лаборатория на компанията SGS във Варна, като е използван генетичен метод Real Time PCR, който е смятан за най-надеждният в момента.
Еколозите настояват за строг контрол, който да гарантира на България интелигентна превенция срещу опасната игра с гените. Като припомнят, че контролът се осъществява от Българска агенция по безопасност на храните, еколозите призовават отговорните органи да предприемат съответните действия, така да се предотвратят подобни продажби в бъдеще.
Същевременно от земеделското министерство неотдавна са съобщили с писмо до организацията, че генномодифицирани фуражи са внасяни през Румъния и се продават свободно в страната.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети