„Софийска вода” таксувала банки и адвокати като заводи

DenNews.bg
13.12.2011
размер на текста:

Концесионерът на ВиК мрежата в столицата „Софийска вода” таксувала банки, адвокатски кантори и други стопански и административни потребители като промишлени обекти, налагайки ми излишни такси за пречистване на водата.
Това обяви днес председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Атанас Семерджиев. По думите му за нарушенията на „Софийска вода” ще бъде наложена глоба от 200 000 лв..
Засега ДКЕВР няма отговор на най-важните въпроси - колко абонати, с колко пари и за какви период от време са били ощетени от „Софийска вода”. Според комисията обаче те трябва да си искат парите обратно по съдебен път.
Подобни нарушения комисията регулатор е установила също и при ВиК операторите в Стара Загора и Добрич. Нотариуси и съдебни изпълнители например също са плащали водата по цени като за индустриални замърсители, информира bTV.
От днешната редовна пресконференция на Семерджиев стана ясно още, че ДКЕВР е започнала анализ на данните в заявлението на "Булгаргаз" за предложената цена на природния газ от 1 януари 2012 г.
"На първо виждане няма основание за такова голямо увеличение на цената на природния газ с близо 18%", коментира Семерджиев.
По думите му дружеството действително има недовзет приход, който трябва да се вземе предвид, но трябва да се изчака краят на това тримесечие, за да се види дали този недовзет приход няма да се намали.
Според него до седмица ще е ясно дали ще може да се намери начин увеличението на цената на природния газ да е такова, че да няма поскъпване на топлинната енергия, информира и dnes.bg.
В края на миналата седмица “Булгаргаз” ЕАД излезе с предложение за утвърждаване на цена на природния газ за първото тримесечие на 2012 г. от 699,82 лв./1000 куб. м без ДДС.
Предложената цена е по-висока от тази през настоящото тримесечие със 105,45 лв./1000 куб. м, или със 17,74%.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети