Изборната вихрушката в Русия отнесе дузина глави

DenNews.bg
13.12.2011
размер на текста:

На двамата първи няма да им е лесно след събуждането на опозицията.

Предизборната война в Русия се нажежава с всеки изминал ден, който приближава календара към датата на президентския вот-4 март.
Половината от ръководство на руския вестник „Комерсант” е уволнено, след като всекидневникът тиражира информацията, че има вероятност Централна избирателна комисия да не покани международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на президентските избори през март.
Причиина за уволненията може да е острата антиправителствена линия на вестника. Медиите в Москва коментират, че президентската надпревара в Русия престава да бъде скучна, информира bTV.
Става дума за обявеното от един от олигарсите в страната намерение да се кандидатира за поста. Михаил Прохоров е третият най-богат човек в Русия. Олигархът обеща да брани интересите на средната класа, но все още не планира да сътрудничи с извънпарламентарната опозиция.
Опозиционери организираха тези дни масови протести срещу победата на управляващата партия "Единна Русия" на парламентарните избори.
Според наблюдатели обаче Прохоров играе за Кремъл, а основната цел на управляващите е да разцепят десните сили.
Мотив ЦИК да не покани наблюдатели от ОССЕ за президентския вот пък е, че комисията е разочарована от забележките на външните наблюдатели относно проведените този месец парламентарни избори в страната, пише news.bg, цитирайки Риа Новости.
Представители на ОССЕ, които дадоха пресконференция в деня след вота, заявиха, че изборите са били проведени в услуга на управляващата партия „Обединена Русия.
Бюрото на ОССЕ за Демократични институции и човешки права е готово да изпрати поне 200 наблюдатели в Русия, но все още не e получилo покана от Москва, казва пред в. "Комерсант" говорителят на службата Йенс-Хаген Ешенбехер.
„Бихме искали да изпратим същия брой наблюдатели в Русия за президентските избори, както на парламентарните. Разбира се, ако получим покана. Надяваме се да я получим навреме, два месеца преди изборите ... за да имаме време да стартираме дългосрочна мисия", заявява Ешенбехер.
„Нека го обсъдим по-късно", казва от своя председателят на ЦИК Владимир Чуров по въпроса за поканата към наблюдателите от ОССЕ.
По думите му ЦИК ще реши дали да покани наблюдатели или не след като службата по Демократични институции и човешки права оповести подробния доклад за парламентарните избори в Русия.
От там посочват, че докладът, който се очаква в средата на януари не съдържа определения като „фалшификация" или „измама" относно изборната процедура, допълва руското издание.
Резултатите от проведените в Русия парламентарни избори вече надигнаха вълна от силни критики сред десетки хиляди руснаци, които излязоха на улиците, за да изразят протеста си срещу нарушенията и подмяната на вота, които дадоха на прокремълската партия „Обединена Русия" малко мнозинство и доведоха до нейната победа в изборите.
Руските власти обаче отричат големи изборни нарушения, заявявайки, че възможните нарушения не надхвърлят 0,5% от всички гласове.
Днес стана ясно, че националистът Владимир Жириновски ще бъде издигнат за кандидат-президент на оглавяваната от него либералдемократическа партия, съобщи агенция „Новости".
Руските либерал-демократи свикват днес своя 24-и конгрес, за да обявят официално кандидатурата на Жириновски.
Лидерът на парламентарната група на партията в руската Дума - Игор Лебедев, прогнозира, че държавният глава на Русия ще бъде избран на втори тур, тъй като нито една политическа сила не може да издигне кандидат, който би спечелил над 50 процента от гласовете.
Междувременно комунистите призоваха опозиционните партии да подкрепят кандидатурата на техния лидер Генадий Зюганов.
Преди това своята кандидатура за Кремъл обяви Владимир Путин.
В надпреварата ще участва още един партиен претендент - лидерът на „Справедлива Русия" Сергей Миронов.
В Русия Жириновски е с рекорден брой участия в президентски кампании - през 1991, 1996, 2000 и 2008 г. Най-високият му резултат е от 2008 г. - 9.35%. Тогава той се класира трети след Дмитрий Медведев и Генадий Зюганов.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети