С приказки кметът на Бобов дол вдигна един от запорите на хазната

Десислава Панайотова-Янкова
12.12.2011
размер на текста:

Кирил Станчев

Кметът на Бобов дол Кирил Станчев успя да вдигне един от запорите на общинските сметки, след преговори с пернишката фирма „АВС инжинеринг”. Фирмата беше първата, по чието искане беше наложен запор на община Бобов дол на 18 януари тази година- датата, на която в Държавен вестник излиза текста от новия ГПК, даващ право на кредиторите да налагат на общините запори. Фирмата, изградила т.нар. „златен водопровод” в кр. „Христо Ботев” в мандата на екскмета Йорданка Каленичкова, е и първата съгласила се да си чака парите на разсрочено плащане.
В преговорите между двете страни е достигнато до решението задълженията да бъдат изплатени за 10 месеца по 12 500 лв. Това обясни за dennews.bg градоначалникът Кирил Станчев.
„Не знам до колко това е добра новина, защото финансовото положение на общината е изключително тежко, но все пак може да се зарадваме, че единият запор вече е вдигнат. Имаме да изплатим още 120 000 лв.”, коментира Станчев.
С елементарно изчисление става ясно, че от януари до сега -11 месеца, по сметките на „АВС инжинеринг” чрез запора са влезли около 40 000 лв., тъй като задължението към фирмата беше 160 000 лева. Което пък показва, че разсроченото плащане е дори по-изгоден вариант за фирмата.
Пет запора бяха наложени на община Бобов дол в последната година. Бившият кмет Грети Алексова обясняваше това със стари дела и задължения, трупани предимно в мандата на предшественичката й Йорданка Каленичкова.
През април Алексова дори заплаши да спре работата на общинска администрация, но до тази мярка не се стигна.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети