290 лв. ще е минималната заплата от май

DenNews.bg
09.11.2011
размер на текста:

236 лв. е прагът на бедността през 2012 г., но и сега на двучленно семейство са необходими поне 1 200 лв. за нормално съществуване.

Увеличение на минималната работна заплата ще има от месец май идната година. Това гласи приетото днес постановление от Министерски съвет. С промяната минималната заплата става 290 лв. За да не се увеличат таксите свързани с размера на минималната заплата, като потребителската такса при личния лекар и таксата за престой в болница, кабинетът предлага да се променят 16 закона, правилници и наредби.
Правителството определи и нов размер на линията на бедност за страната за 2012 г. – 236 лв. Тя обаче не е свързана с получаване на социални помощи или други социални придобивки, а е само един показател за идентифициране на бедните в обществото, информира bTV.
По-рано правителството прие и промени в Кодекса на труда, според които работникът също ще носи отговорност, ако работи без трудов договор. Глобата е трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от съответната дейност и професия.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети