Започна се. Първите 2 фирми поискаха от съда запор на сметките на община Дупница

Кметът Методи Чимев моли Дянков за помощ за покриване част задълженията, 7 млн. лв. трябва да погасят до края на годината

Даниела Методиева
08.11.2011
размер на текста:

Инж. Методи Чимев

Първите искове от фирми за запориране на сметките на община Дупница за извършени, но неизплатени услуги, вече са внесени в съда. Тази информация на dennews.bg. бе потвърдена на пресконференция днес от кмета на Дупница Методи Чимев. Първата фирма, внесла иск в Дупнишкия районен съд, е тази на бизнесмена Александър Палчев „Астрой” за сумата от 602 хил. лв. за извършени строителни дейности на училищата, обясни градоначалникът. Потърсен за коментар, Палчев уточни, че фирмата вече не е негова, а сумата е за саниране на училищата, тя е по-голяма и е в размер на 682 000 лв.

За 1 млн. 893хил. 962 лв. претендира и почистващата фирма „Аса Шеле”, става ясно от внесените искове в съда.
Методи Чимев обясни, че до края на годината общината очаква постъпления от едва 1 млн. 600 хил. лв., а 7 млн. лева тежат на новото ръководство като задължения от предшествениците им, които трябва да бъдат изплатени до края на годината на доставчици. Чимев уточни, че към тази сума не се включват фирмите за доставка на горива и храни за детските градини и училищата.
Кметът на Дупница обясни, че специално за горивата ще се търси компромисен вариант, ще бъде внесена определена сума на доставчика на първо време, за да започне отново зареждане с нафта. Това спешно се налага, тъй като само в две от училищата в общината има отопление, в останалите учениците мръзнат. На топло са децата от ОУ „Евлоги Георгиев”, без капка гориво дори и за пробно запалване на парното е ОУ „Христаки Павлович”.
„Ежечасно броят на неизплатените от община Дупница фактури, набъбва. За облигационния заем трябва да бъдат изплатени 241 000 лв., по 4 кредита за енергийна ефективност- 247 хил. лв.1, за лизинг на 3 автомобила- вноски за 8 хил. лв., по договори "Еско"- 4 вноски за 216 хил. лв., за снегопочистване от м. февруари 2010 г. до м. септември 2011- 104 395 лв. Общинските съветници също не са получавали заплатите си от юни до октомври, констатира на пресконференцията днес Методи Чимев.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети