Спешните медици готвят протести, тел. 112 забъркал невероятна каша

dennews.bg
07.11.2011
размер на текста:

Протестни действия замислят лекарите от спешна помощ. Д-р Анелия Маждракова съобщи, че вече се подготвя процедурата съгласно закона за колективните трудови спорове. Още в сряда ще бъде изпратено писмо до президента, премиера и парламента с исканията на медиците, информира news.bg.
Лекарите от спешната помощ предупредиха и заневероятната по думите им каша с телефон 112. Прехвърлят се обаждания в различни call центрове в различни градове и екипите се изпращат напразно.
Маждракова допълни, че при бедствия няма да може да се реагира адекватно, ако се реализират идеите на здравния министър за прехвърляне на спешната помощ към окръжните болници.
Маждракова поясни, че на спешна помощ в София не рядко се дават адреси, които са в други градове. Наскоро имахме адрес, който се оказва, че е в Бургас. Имали сме и за Силистра и за Благоевград, допълни тя. Освен това преди, когато спешната помощ се обслужваше от номер 150, винаги диспечерите се обаждаха на полицията. Сега този ангажимент, който е на телефон 112, не се изпълнява и лекарите от спешната помощ ходят по рискови случаи, разясни ситуацията докторът.
В момента системата е такава, че всички адреси за спешна помощ се приемат от 112, а той препраща на диспечерите в спешна помощ, което причинява забавяне, която понякога ефатално.
Според лекарите един от проблемите е назначаването в системата на телефон 112 на некомпетентни хора. За сравнение медиците изтъкнаха, че в други страни на такъв телефон се наемат служители с поне тригодишен опит.
Един от най-честите проблеми сега е, че приемащите сигнали на 112 не могат да преценят кой случай е спешен.
Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов изказа от името на БЛС пълна подкрепа към исканията на лекарите от спешната помощ. Той заяви категорично, че съюзът е против идеята спешната помощ да се финансира от здравната каса, а не от държавата.
Според него стратегията за реформи, предлагана от министъра, е безумна и би трябвало тези, които са я разработвали, да бъдат уволнени. Райчинов припомни решенията на националната конференция на БЛС от 4 и 5 ноември и допълни, че стои плътно зад тях.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети