Преговорите се провалиха, стачката в БДЖ продължава

dennews.bg
30.11.2011
размер на текста:

Снимка: БГ НЕС

Стачката в БДЖ продължава и утре, след като днес в продължение на три часа не беше постигнато споразумение между стачните ръководители и мениджмънта на БДЖ, информира news.bg.
След продължилата с часове дискусия, в която напрежението и високият тон преобладаваха, в края на срещата бе постигнато съгласие преговорите да продължат утре от 10 часа сутринта.
Синдикатите поставиха две условия, за да бъде разрешен трудовия спор. Първото условие е приемане на колективния трудов договор, който е действал от 2009 година до средата на тази.
Второто е да бъде направена ревизия на стачното споразумение през март тази година, по специално в точките, касаещи изплащане на забавени ваучери за храна както и за работното облекло.
Точка първа от стачното споразумение от март месец беше основната спорна тема по време на преговорите. Тя гласи че работодателят няма да предприема уволнения на работниците и служителите поради съкращаване на щата или поради намаление на обема на работа, без съгласието на синдикалния орган.
Според синдикатите отделянето на колетната, охранителната и хигиенната дейност в БДЖ е станало в разрез с тази точка. Йордан Недев заяви, че служителите от тези дейности в момента са назначени в новосформирани смесени компании в частни дружества, като основание за освобождаване от БДЖ е станало спирането на посочените дейности.
Синдикатите също поискаха оттегляне на заведените искове за законността на стачката, като това предложение беше отхвърлено от ръководството на компанията.
Основните проблеми, които предстоят да бъдат дискутирани утре, е част от социалния пакет, предвиден в стария колективен трудов договор, като според ръководството на БДЖ придобивките, които получават пенсиониращите се служители са непосилни предвид финансовото състояние на компанията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети