20 хиляди българи разтресоха прозорците на властта. А това е само началото

DenNews.bg
30.11.2011
размер на текста:

Лицата на срама и чучело на министър Дянков предвождаха лъча на КНСБ. Снимка: БГНЕС

Над 20 000 българи от цялата страна се включиха в националния протест срещу решението за увеличаване на пенсионната възраст от 1 януари. След шествие под звуците на възрожденски песни из централните улици на столицата двата лъча на протеста, този на КНСБ и този на КТ „Подкрепа”, експлодираха под прозорците на Министерски съвет.
Вратите на властта се открехнаха колкото шефът на премиерския кабинет Румяна Бъчварова да приеме протестната декларация от синдикалните лидери Константин Тренчев и Пламен Димитров.
Преди това Тренчев заяви, че съвестта му е чиста, защото не един път е казвал на премиера, че този финансов министър е пагубен и за държавата, и за партията ГЕРБ.
Това, което става, ще доведе до крах не само на партията, но и на държавата, прогнозира Тренчев, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че увеличението на възрастта за пенсиониране с една година носи само мъка и страдание, което ще намали разходите с някакви си 20 милиона лева. Синдикатите предлагат пакет от мерки, с които да се избегне това страдание. "Който е тръгнал срещу народа, не е стигнал далеч", каза Тренчев и подчерта, че той е наблюдавал това 23 години. Лидерът на КТ "Подкрепа" е убеден, че ако народът е обединен, няма по-силно нещо от това. Той обяви, че тайната, която крият управляващите е, че парите свършиха в държавата, или са на свършване. Той припомни на вицепремиера Дянков, че той трябва да направи всичко възможно да се генерират средства в държавата.
Тренчев заяви, че 400 000 работни места са изчезнали от 2009 година. "Когато Господ иска да затрие някого, първо му взема ума", каза Тренчев. Той подчерта, че българският народ е достоен и ще се пребори.
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че хората протестират, защото си искат правата. Той каза, че е необходимо всички да седнат на масата на преговорите, но преди това да стане това още днес трябва да се изтегли законопроектът, с който се увеличава пенсионната възраст.
Той поиска депутатите, които внесоха законопроекта да си признаят, че са сгрешили, защото "човешко е да се греши". Протестиращите носеха чучело на финансовия министър Симеон Дянков и плакат с „лицата на позора”-снимки на 21 депутати от ГЕРБ, вносители на законопроекта.
Димитров припомни, че хората са протестирали и по времето на Лидия Шулева и по времето на Станишев, когато отново е имало опасност от орязване на права. Така Пламен Димитров отговори на премиера Борисов, който попита защо не са протестирали преди.
"Вчера бяхме пак по площадите. Ние 12 години страдаме и правим пенсионна реформа", каза лидерът на КНСБ. Ние пак сме тук, посочи Димитров и на свой ред попита премиера: "Ти къде беше, господин премиер!".

Снимка: expert.bg


"Всеки ден ще е така до победата!", скандират протестиращите и се заканиха, че това е само началото на вълната недоволство.
Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на железничаря, който почина вчера в Локомотивно депо Подуяне. В началото на протеста те призоваха премиера Бойко Борисов да излезе и да говори пред протестиращите. Преди това заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров държа реч пред участниците в днешния протест от трибуната, издигната пред Народното събрание. "Заедно сме силни", каза Валентин Никифоров пред присъстващите. Хората скандират "оставка" и "Главен лъжец - Дянков".
Засилено е полицейското присъствие в района, но голяма част от служителите на МВР се присъединиха към протеста макар и символично-с ленти на реверите на униформите си.
Основните искания на синдикатите събрани в декларацията са отбелязани в 5 основни пункта. Сред тях са премахването на клас прослужено време, увеличението на пенсионната възраст. Синдикатите отбелязват в декларацията, че заради "самоцелните амбиции да се преследват фискални цели, застрашаващи солидарната отговорност на обществото и физическото оцеляване на най-беззащитните слоеве, заради недопустимото ограбване на натрупани осигурителни права, заради разрушаване доверието към осигурителната система", е организиран протестът.
Те имат три настоявания към отговорните институции. Първото от тях е незабавно да бъдат изтеглени от Законопроекта за бюджета на ДОО за 2012 г. всички нормативни изменения във връзка с увеличаване на пенсионната възраст. В декларацията още посочват, че е недопустимо със закон с едногодишно действие в преходните и заключителни разпоредби да се променят фундаментално принципи и норми на социалното осигуряване. В декларацията си двата най-големи синдиката у нас посочват, че ако исканията им бъдат отново пренебрегнати и законодателят приеме измененията, те ще пристъпят към ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия, информира actualno.com.
Освен това ще призоват действащия и избрания президент на България "да застанат на страната на справедливостта и да наложат вето на законовите промени, с които шоково се увеличава пенсионната възраст и се въвеждат по-неизгодни за хората механизми на определяне и осъвременяване на пенсиите". Освен това те ще апелират към народните представители, които споделят техните аргументи, да оспорят тези промени пред Конституционния съд.
Днес продължиха протестите на земеделците и железничарите. Близо 300 селскостопански машини излязоха на Дунав мост, за да затворят частично границата с Румъния.
Над 600 фермери от Русенска, Силистренска, Разградска и Търговищка област изразиха по този начин своето недоволство от буксуващите преговори с правителството относно националната субсидия за земеделието. От 12 до 13 часа тракторите обикаляха на два пъти кръговото кръстовище на Дунав мост в дълга колона, запушвайки по този начин входа от три страни към румънската граница. Тъй като целта на протеста не бе да парализира напълно трафика на автомобили и камиони, от време на време се пропускаха да преминават дългите колони, информира БГНЕС.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети