Великобритания прибира дипломатите си от Иран

dennews.bg
30.11.2011
размер на текста:

След вчерашните студентски атаки срещу сградата на британското посолство в столицата Техеран, Великобритания започна да изтегля дипломатите си от Иран. Първата група от дипломатически служители ще излети за Дубай, съобщава Би Би Си, цитирана от news.bg.
Официалната информация на Външното министерство на Великобритания гласи, че „част от служителите" ще напуснат страната „заради собствената си сигурност", но не посочи дали всички британски дипломати ще бъдат изтеглени от Иран.
В същото време стана ясно, че Норвегия е решила да закрие посолството си в Иран, заради атаката срещу британското посолство, информира АП. Засега норвежкият дипломатически сътрудник остава вТехеран, а решение за изтеглянето му все още не е взето на този етап.
До мощната атака срещу британското посолство в иранската столица се стигна след решението на Великобритания да наложи допълнителни санкции на Иран заради ядрената й програма. Това доведе до замразяване на дипломатическите отношения между двете страни.
Хиляди протестиращи, които според Иран са студенти, атакуваха вчера следобед посолството на Великобритания в Техеран. Те прескочиха стените и вратите, изгориха британското знаме и един автомобил.
Няколко часа трябваха на полицаите, за да разпръснат тълпата пред посолството.
Междувременно в северната част на Техеран друг британски дипломатически корпус е бил нападнат и опустошен.
Иран изрази съжаление за инцидента, който определи като„неприемливо поведение на малка част протестиращи".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети