Гръцки министри се обявиха против референдума

dennews.bg
03.11.2011
размер на текста:

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, както и още трима други представители на правителството, се обявиха против плана на премиера Георгиос Папандреу за провеждането на референдум във връзка с кредитната програма на Евросъюза, информира news.bg.
Членството на Гърция в еврозоната е историческа победа за гръцкия народ, която не може да бъде поставяна под въпрос. Това не може да зависи от референдум, заяви Венизелос в изявление след преговори с представители на Г20 в Кан.
Тези негови думи противоречат на казаното по-рано от гръцкия премиер, че този референдум, който най-вероятно ще се проведе на 4 декември, по същество дава отговор на въпроса дали Гърция ще остане в еврозоната.
Към позицията на финансовия министър се присъединиха иминистърът за регионалното развитие Михалис Хрисохоидис, който заяви, че вместо провеждането на референдум, гръцкият парламент трябва да гласува за втория спасителен пакет на ЕС. В групата са и първият зам.-министър на финансите и първият зам.-министър на образованието.
По-рано депутати от управляващата ПАСОК също поискаха премиерът да се откаже от тази идея.
Междувременно депутатът от ПАСОК Васо Папандреу поиска сформиране на коалиционно правителство и провеждането на предсрочни избори. „Лъжите трябва да свършат. Сега е времето да се прояви отговорност", заяви Папандреу, цитиран от РИА Новости.
Агенцията припомня, че в миналото той е заемал министерски пост и все още запазва водещата си роля в управляващата фракция.
Искания за предсрочни искания от страна на опозицията обаче се появиха още на 1 ноември. Гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас, който е шеф на опозиционната партия „Нова Демокрация", заяви, че мястото на страната в Еврозоната е поставено под сериозен риск и затова са необходими предсрочни парламентарни избори.
Междувременно двама гръцки депутати от управляващата социалистическа партия заявиха, че ще въздържат при гласуването на вот на доверие към правителството в петък, което ще лиши правителството от мнозинство в парламента.
Правителството на Папандреу все още може теоретично да спечели вота, в зависимост от броя на депутатите, които вземат участие в гласуването, но политическото оцеляване на министър-председателя изглежда още по-съмнително. Отцепниците са против провеждането на референдум за новия спасителен план за Гърция.
По-късно днес ще се проведе извънредно заседание на гръцкия кабинет. От пресслужбата на правителството не посочват какъв ще бъде дневният ред.
Георгиос Папандреу, който е изправен пред политически бунт заради плана за референдум, беше привикан в Кан от лидерите на еврозоната, загрижени, че трудно завоюваната сделка за гръцкия дълг ще бъде провалена в резултат на гласуването.
След срещата Никола Саркози и Ангела Меркел съобщиха, чеГърция няма да получи повече финансова помощ, докато не преодолее съмненията си по отношение на членство в Еврозоната.
Германският канцлер подчерта, че Германия иска стабилизирането на Еврозоната да продължи заедно с Гърция като неин член, но стабилизирането на еврото е много по-важно от спасяването на Гърция.
Саркози от своя страна добави, че ако Гърция проведе референдума, анонсиран по-рано от Папандреу, всенародното допитване трябва да бъде не по отношение на финансовия пакет, отпуснат в помощ на Гърция, а по въпроса дали страната иска да остане в Еврозоната или да я напусне.
Припомняме, на извънредно заседание, провело се на 26 октомври, лидерите на ЕС взеха решение за опрощаване на 50% от гръцкия дълг. Едновременно с това страната може да получи до 100 милиарда евро допълнителна помощ. В замяна на това управляващата партия ПАСОК се съгласи на многогодишна програма за икономии и съкращаване на външния дълг.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети