Бесни иранци отвлякоха британската кралица

DenNews.bg
29.11.2011
размер на текста:

Стотици демонстранти атакуваха посолството заради новите британски санкции към Иран. Снимка: reuters

Бесни иранци отвлякоха британската кралица Елизабет II от посолството на Англия в Техеран. За щастие жертва на посегателството не е най-влиятелната дама на планетата, а неин портрет. Репортери на световни медии са станали свидетели на кражбата, като забелязали един от разгневените иранци да се катери по стена на посолството със задигнатата картина с лика на кралицата.
Над 20 протестиращи иранци нахлуха днес в британското посолство в Техеран, свалиха флага на дипломатическата мисия и опустошиха офисите. След масирана атака с камъни сградата е останала без прозорци.
По време на нападението служители на иранските части за борба с безредиците не са предприели никакви действия, информира БГНЕС.
И докато щурмовата група от безчинстваше в сградата, стотици други демонстранти се събраха край оградата на посолството, някои от които скандираха "Смърт на Великобритания" и поискаха от британския посланик да напусне страната незабавно.
Демонстрацията става ден след като Иран прие закон за екстрадирането на посланика до две седмици заради новите британски санкции, прекъсващи всички връзки с иранския финансов сектор. Санкциите бяха част от координирания пакет едностранни мерки, обявени на 14 ноември от Великобритания, САЩ и Канада за оказване на по-голям натиск върху Иран да прекрати противоречивата си ядрена програма.
Великобритания заплаши, че ще действа твърдо, ако иранското външно министерство пристъпи към изгонването на посланика Доминик Чилкот, който пое поста едва миналия месец.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети