Самодейци събудиха българския дух с „Разметанишки звуци”

Десислава Панайотова-Янкова
26.11.2011
размер на текста:

Самодейци от 12 фолклорни ансамбъла събудиха българския дух на фестивала „Разметанишки звуци”, който се организира за първа година в бобовдолското село Мламолово.
Надпяването и надиграването започнаха след като местния кмет Георги Александров посрещна с пита и мед посланикът на Кипър Ставрос Амвросиу, депутатът от Кюстендилско Димитър Чукарски и общинският съветник от Дупница Вергил Кацов.
В чест на кипърския гост на входа на читалището наред с националния трибагреник и знамето на ЕС се развя и флага на Кипър.
„Г-н Амвросиу е наш приятел и винаги е добре дошъл в Мламолово. Днешният празник обаче е особен момент, който надявам се да прерасне в традиция и занапред”, каза Александров. Самият посланик отдавна показва интерес към Мламолово. Той лично е подарил на селото три компютъра.
„Имаме един компютър подарък от белгийското посолство, а от посолствата на Германия и Гърция имаме уверение, че в първи удобен момент също ще получим компютри. Затова наред с плановете за фестивала замислям да направя интернет зала, за да може бабите и дядовците от Мламолово да се чуват и да си говорят с децата и внуците в чужбина през интернет”, обясни още Александров.
От сега той прави планове фестивалът „Разметанишки звуци” да има и второ издание след година. Ще има обаче промяна на датата, която ще бъде изтеглена за края на септември, за да може сцената да бъде на открито.
Жури с председател проф. Албена Георгиева от БАН и членове-шефът на катедрата по изкуства в ЮЗУ „Неофит Рилски” Николай Цветков и диригентът и главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” Петьо Кръстев определиха победителите. И макар наградите за най-добрите да бяха символични, само дипломи за класиране, всички участници се раздадоха с песните и танците, които представиха.
Най-добри според оценката на журито днес бяха домакините от читалище „Зора”-Мламолово и ансамблите от с. Калище, радомирското село Извор, дупнишкото село Крайници и читалище „Просвета”-Бобов дол.
Всички други участници, групите от читалище „Миньор”-Бобов дол, Мало село, село Микрево, община Струмяни, село Владимир, община Радомир и групата на читалище „Пейо Яворов” в Дупница, получиха грамоти.
Най-малкият участник във фестивала се оказа 3-годишната Радослава от село Извор, която се учи на родните песни и танци от 2 месеца.
Бабите от Мламолово наред с подготовката за сцената се бяха подготвили и с богата почерпка с домашно приготвени погачи, баници и пити.
За да поздрави участниците през читалището мина и кметът на Бобов дол Кирил Станчев. Той обаче така и не влезе в залата, защото се оказа „блокиран” от предсценичната треска на детските групи.
Финансирането на фестивала се осъществи по проект спечелен от читалището в Мламолово пред Министерство на културата.
 

Вижте снимки от фестивала в Денят в снимки

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети