Рак по картофите пълзи към българските градини откъм Гърция

DenNews.bg
25.11.2011
размер на текста:

Има реална опасност за навлизането у нас на заразата от болестта рак по картофите, сигнализират от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.
Заразата е установена на територията на Северна Гърция. У нас първите райони, които могат да бъдат засегнати са граничните земи и района на Гоце Делчев, информира БЛИЦ.
Болестта е изключително опасна, тъй като нанася сериозни щети на продукцията, а заразата остава в почвата 30 години. Вредителят може да бъде пренесен на българска територия с клубени, машини и прикачен инвентар, обувки, животни, както и чрез водата и прах, пренесен от вятъра.
Български търговци са изкупували гръцки картофи от тази реколта без необходимите документи, алармират митническите власти. Това означава, че е възможно да са пренесени и заразени картофи.
Ракът по картофите се среща в Европа, Азия и Америка. За пръв път е установен в Австро-Унгария през миналия век. Болестта поразява всички части на картофеното растение без корените. По клубените се образуват едри месести израстъци с различна големина и неправилна форма - тумори.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети