Израел струпа войски на границата с Ливан

dennews.bg
25.11.2011
размер на текста:

Войски в пълна бойна готовност е разположил Израел до границата с Ливан. Като причина за тази мярка сe сочи нестабилността в съседна Сирия и изказванията от страна на "Хизбула", съобщава „Дейли Стар", цитиран от news.bg.
„Пасивността на „Хизбула" във военно отношение не означава, че ситуацията се е изменила за в бъдеще. Нашите сили са в пълна бойна готовност, ако започне конфликт следващата седмица", заяви министърът на вътрешния фронт на отбраната Матан Вилнай, който инспектира подразделения в Северен Израел.
Загрижеността на израелското правителство се появи заради телевизионно обръщение на лидера на „Хизбула" шейх Хасан Насрала, който обяви, че групировката няма да остане като безучастен наблюдател, ако бъдат нападнати нейните съюзници - Сирия и Иран. Той предупреди, че война може да започне в „целия регион". Нещо повече, бойците на Хизбула дори били по-подготвени и оборудване повече отвсякога в случай, че бъдат изправени срещу израелските военни.
Тези изявления на Насрала бяха причина Матан Вилнай да подчертае, че „Хизбула" се превръща в опасна организация, която не трябва да се подценява, тъй като има ракетен арсенал, който нараства постоянно.
В последните месеци сериозно се спекулира, че Израел може да атакува иранския ядрени обекти. От „Хизбула" остро се противопоставят на такива замисли.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети