ГЕРБ внесе предложението за предсрочната пенсионна реформа

dennews.bg
25.11.2011
размер на текста:

Депутатите от ГЕРБ, днес внесоха в Народното събрание предложението за предсрочното увеличаване на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 г.
Предсрочният старт на пенсионната реформа се налага заради дефицита в ДОО, а според зам.-финансовият министър Владислав Горанов ще засегне около 15-20% от хората, които трябва да се пенсионират.
Стажът за пенсиониране скача с 4 месеца от догодина. Всички други мерки, които трябваше да стартират с пенсионната реформа от 2021 г., се изместват напред - от 2015 г. Следващото ново увеличаване на възрастта за пенсиониране ще бъде от 2015 г. Увеличаването на пенсионната възраст ще продължи да нараства с по 4 месеца на година от 2015, за да може през 2021 година пенсионната възраст за мъжете да е 65 години, а за жените 62.
Това решение на управляващите предизвика острата реакция на синдикатите, които напуснаха участието си в тристранката, тъй като въпросната промяна не била съгласувана със социалните партньори. КНСБ и КТ "Подкрепа" се обединиха и насрочиха за 30 ноември общ национален протест срещу реформите „на тъмно", провеждани от ГЕРБ.
От ГЕРБ са решили да не "хвърлят" само един свой колега "на пангара" и затова предложението е внесено от 21 ГЕРБ-ери.
Коментарът на Менда Стоянова във връзка с пренебрегване на консултациите със синдиката на тристранкса, тя заяви следното: "НСТС е консултативен орган. Мисля, че те доста активно водиха диалог от началото на тази година и миналата година, обсъждаха се различни варианти, но в крайна сметка решението и отговорността е на управляващите,заяви председателят на бюджетната комисия в НС. Няма нарушение на Конституцията, категорична е тя.
От БСП обаче са на друго мнение. В отговор на въпрос на News.bg как ще коментира внесеното предложение от ГЕРБ председателят на социалната комисия в НС Драгомир Стойнев обясни, че левицата ще сезира КС. Не зная тези депутати, които са внесли това предложение, какво безумие са направили, посочи червеният депутат.
Смятам, че всенародният гняв ще се изсипе върху тях,категоричен бе Стойнев. Хората няма така да го преглътнат и смятам, че ще има и протести.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети