Незаконна сеч се вихри в общинските гори на Сапарева баня, Сапарево в опасност

Десислава Панайотова-Янкова
23.11.2011
размер на текста:

Незаконна сеч се вихри в общинските гори на Сапарева баня, за чиято охрана по новия закон отговаря кметът Сашо Иванов. Това установи съвместна проверка на дупнишки полицаи и служители на Държавно горско стопанство-Дупница. Само за ден е установена липсата на над 300 кубика дървесина, като са преброени стотици отрязани букове, дъбове и иглолистни дървета без маркировка.
Най-тревожното заключение на специалистите обаче е, че заради незаконна сеч в района на голям водосбор над Сапарево, селото е изложено на сериозен риск от наводнение. При валежи там се събира голямо количество вода, за които изрязаните дървета са били естествена преграда и са защитавали селото. Жителите на Сапарево помнят жестоки наводнения от миналото, които са взимали и човешки жертви, затова са изключително чувствителни по темата със сечта.
Общинската гора на Сапарева баня се простира на 6400 хектара. С въвеждането на новия закон от април месец за охраната и стопанисването й отговорност носи кмета, като до преди това контролът беше изпълняван от горските. Малко след законовата промяна Сашо Иванов е отказал да подпише договор за помощ от страна на дупнишките горски с мотив, че общинските лесничеи ще се справят с охраната.
Започналата вчера проверка обаче вади на лице ужасяващи престъпления срещу природата и явната невъзможност на общинската лесничейска служба да се справи с бракониерите. Масова сеч е констатирана почти навсякъде, където проверяващите са минали. До корен е изчезнала и гора до коритото на река Джерман над квартал „Гюргево”, която беше място за излети на десетки местни и туристи. Само от това място са изрязани над 110 кубика дървесина.
Регистрирането на нарушенията ще продължи и през идните дни, а след това събраните материали и заключения ще бъдат предадени на прокуратурата. Полицаите са направили снимки на изрязаните дървета, тъй като само представен от тях снимков материал може да се използва като доказателство в съда.
Според горските изключително важно е да се установи периодът, в който е извършена незаконната сеч, затова се събират и доказателства.
Според специалистите на места е видно, че сечта е извършена след май месец, за което сочи развитието на листната маса на отрязани дървета. Това пък води до извода, че масовите нарушения са започнали именно, след като охраната е прехвърлена на общината.
В Сапарева баня вече циркулират имена на евентуалните участници в бракониерските схеми. Местни пък припомнят, че шефът на общинските лесничеи, близкият на кмета Сашо Иванов Калоян Бояджиев, е притежавал частна дърводобивна фирма, която често сключвала договори с общината. Практиката е прекратена след сигнал за конфликт на интереси през 2007 г.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети