Следизборна въртележка за губернаторите на три области

DenNews.bg
02.11.2011
размер на текста:

На първата копка на Лот 2 на АМ "Струма" Хаджигаев си поговори на 4 очи с премиера Борисов. Снимка: dennews.bg

Премиерът Бойко Борисов натисна копчето на следизборна въртележка в областните администрации на Пловдив, Благоевград и Русе, където от днес има нови губернатори.
И докато в Пловдив и Русе рокадата се налага, защото досегашните областни управители съответно Иван Тотев и Пламен Стоилов бяха избрани за кметове, то в Благоевград мотивът е несправяне с работата на досегашния губернатор Валери Смиленов. Обществена тайна обаче е, че Смиленов и назначеният на мястото му Костадин Хаджигаев са в лоши отношения. Всеизвестно е, че преди изборите областният координатор на ГЕРБ Хаджигаев и Смиленов спореха кой от тях да стане кандидатът на партията за местния вот, но в крайна сметка лично премиерът посочи в борбата да се включи депутатът Атанас Камбитов. Той спечели кметското място с 60.18% от гласовете, като на балотажа се яви срещу Емил Костадинов от БСП (39.82%).
В Пловдив и Русе за временно изпълняващи длъжността до назначаването на титуляр са назначени сегашните заместник областни управители Георги Игнатов и Петър Даскалов.
Иван Тотев спечели кметския пост в Пловдив след една от най-драматичните битки на местните избори в страната. Първоначално той беше посочен за победител от вота с 50.9% от гласовете. При паралелното преброяване обаче начело излезе досегашният кмет Славчо Атанасов (ВМРО) с 51.3%. Едва в първите часове след деня на балотажа общинската избирателна комисия обяви, че Иван Тотев все пак печели с резултат 50.84%.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети