Над 50% от домакинствата у нас нямат никакви спестявания

dennews.bg
02.11.2011
размер на текста:

 Повече от половината домакинства у нас нямат спестявания, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от money.bg
По данни на синдиката през първото тримесечие на 2010 г. внесените суми по влоговете са надвишавали изтеглените, но тази тенденция се е обърнала и в момента повече суми се теглят отколкото да се внасят.
Според Пламен Димитров основният проблем в Бюджет 2012, е че от него не става ясно как ще бъде увеличено вътрешното потребление. В същото време целият бюджет се крепи на предположението, че ще има увеличено потребление, коментира Димитров.
Издръжката на живот на едно лице от 4-членно домакинство в края на септември достигна 531,04 лв., обявиха от КНСБ. Това означава, че за да се издържа спрямо нормалните български стандарти на едно средностатистическо 4-членно домакинство месечно са необходими 2 124 лв.
Под границата на бедност са около 27,5% от домакинствата в страната ( с общ доход на едно лице до 199,52 лв.). С общ доход на едно лице от домакинството до 270 лв. са около 47% от домакинствата.
Темпът на нарастване на издръжката на живот през септември е 0,5% спрямо месец юни 2011 г. От синдиката посочиха, че основната причина за ниския темп на нарастване е сезонният спад в цените на някои хранителни стоки и особено на пресните зеленчуци и плодове, характерни за летните месеци. През третото тримесечие на тази година хранителните стоки средно са поевтинели с 0,6%, но на годишна база се отчита ръст от 6,8 процента.
Според данните на КНСБ границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 199,52 лв. на едно лице, което показва увеличение с 0.5 % спрямо юни т.г. и с 5.7 % спрямо септември 2010 г. Групата на хранителните стоки от типа на потребителска кошница на ограниченото потребление, в която не са включени цигари, алкохол, обществено хранене, бележи намаление от 1.7 % спрямо предходното тримесечие. То се дължи основно на поевтиняването на плодовете и зеленчуците.
На годишна база обаче цените при хранителните стоки бележат ръст от 9.7 %, което значително надхвърля ръста на хранителните стоки при общата издръжка на живота (6.8%). Това е доказателство за нарастване на цените на жизнено важни стоки от първа необходимост, които имат висок относителен дял в потреблението на бедните домакинства. Повишението на цените определено води до още по-силно свиване на потреблението, което в количествен и структурен разрез остава твърде далеч от рационалните физиологически норми, посочиха от синдиката.
На въпрос на Money.bg - какъв трябва да бъде размера на минималната работна заплата с оглед на изнесените от КНСБ данни, Пламен Димитров коментира, че според синдиката минималното възнаграждение трябва при всички случаи да покрива прага на бедност. При минимална работна заплата от 290 лв. след одържането на данъците и осигуровките ще останат 230 лв., което е много близо до границата на бедност от 236 лв., посочи президентът на КНСБ.
На минимална работна заплата при пълно работно време към края на юни 2011 г. са наети 118 646 души, или 5.4% от всички наети. Въпреки увеличението от септември на 270 лв., тя представлява едва 38.6% от средната работна заплата за страната. В същото време от началото на 2009 г. до сега редица стоки от първа необходимост поскъпнаха значително над средно отчетената инфлация за периода. Това свидетелства за намаление на покупателната способност на минималната работна заплата при основни продукти. Напр. през март 2009 г. с месечен размер на минималното възнаграждение могат да се закупят 205 кг. хляб „Добруджа", през септември 2011 г. те са вече 173 кг. Значително намаление на покупателната способност на минималната работна заплата се наблюдава и при други основни хранителни продукти, посочват от КНСБ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети