Икономическа полиция разследва туристическото дружество в Дупница

Даниела Методиева
02.11.2011
размер на текста:

Разследването е за сделки, извършени по време на бившия упавител на дружеството Павел Михайлов. Снимка: dennews.bg

Икономическа полиция започна раследване на туристическото дружество в Дупница. Това е разпореждането на наблюдаващия прокурор Оля Смилянова, на която бе възложена преписката по жалба на новото ръководство на туристическото дружество срещу бившия вече председател Павел Михайлов за злоупотреби. Днес стана ясно, че новото ръководство вече е напълно легитимно, след в търговския регистър е вписано взетото на отчетно-изборното събрание за избор на нов управител и управителен съвет.
След провелото се на 8-и октомври отчетно-изборно събрание на туристическото дружество стана ясно, че много от средствата са изразходвани неправомерно по граждански договори без да има налице разходни ордери.
По разпореждане на прокуратурата в Дупница икономическа полиция ще разследва и сделките по придобиване на собствеността на хижите „Рилски езера” и „Скакавица”, за които туристическото дружество се е снабдило с нотариални актове, при положение, че те са държавна собственост. На отчетно-изборното събрание, на което Павел Михайлов бе изгонен стана ясно, че секретарат на БТС Владимир Удев вече е давал показания в Националната следствена служба, от които става ясно, че въпросните сделки са се осъществили с помощта и съдействието на председателя на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров. Придобиването на собствеността е станало и без знанието на БТС. За двете хижи са подписани два последователни договора от Павел Михайлов за наем за по 1 800 и 1 000 лв. на месец, което е около 10 пъти по-малко от реалните цени за тези обекти. Всичко това е станало в период, в който с решение на Върховния административен съд от месец юли 2008-а година Павел Михайлов е бил отстранен от поста, а не е уведомил за това Управителния съвет на туристическото дружество в Дупница. През това време той е получавал и заплата, надвишаваща значително дори и тази на секретаря на БТС Владимир Удев.
Според данните, изнесени в доклада има и разминаването в извършен одит от назначен от Павел Михайлов одитор и тези при насрещна проверка от БТС. Освен това, за периода от 2005-а година до отстраняването на Павел Михайлов от поста през 2010-а година от сметката на туристическото дружество в Дупница от 250 000 лв. са останали едва 5098 лв.
В протокола от проверката на БТС са изнесени и редица други нарушения от страна на Павел Михайлов, за които прокуратурата ще се произнесе след приключване на проверката.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети