Новата власт в Бобов дол бутна стола на омбудсмана

Десислава Панайотова-Янкова
19.11.2011
размер на текста:

Красимира Анастасова (вдясно) бешепървият и последен омбудсман на Бобов дол.

След години на дебат има ли нужда от местен обществен посредник, върши ли някаква работа и заслужава ли си заплатата, новият Общински съвет в Бобов дол реши кардинално проблема като закри мястото на омбудсмана.
В последните 5 г. дейността беше изпълнявана от Красимира Анастасова, като от април тази година започнаха процедурите за избор на нов посредник. Те обаче катастрофираха на сесията на предходящия местен парламент през юни, когато след продължилата с часове процедура по гласуване така и нов омбудсман не беше избран и на поста остана Анастасова.
За избор на нов омбудсман бяха нужни 2/3 от гласовете на съветниците. При първото гласуване тогава вотът се раздели между четиримата кандидати. Красимира Анастасова получи подкрепата на 9 съветници, главният счетоводител на общината от кметския мандат на Димитър Ганчев Емилия Йотова- 6 гласа. Един гласува за учителката Снежана Славкова, а никой не подкрепи главния инженер на общината Валери Георгиев. След това тайният вот се повтори, като съветниците трябваше да избират между Емилия Йотова и Анастасова. В края на краищата трите невалидни бюлетини, на които бяха отбелязани имената и на двете, решиха изхода. Анастасова получи 10 гласа, Йотова 4, а за назначаването на новия омбудсман бяха нужни 11 гласа.
Така без да се насрочи нова дата за избор Анастасова остана на поста си. Това обаче беше оспорено в съда от бившия вече кмет на Бобов дол Грети Алексова.
Така от юни месец Анастасова не е получавала заплата, а новият градоначалник Кирил Станчев обясни, че няма да бърза с изплащането на възнагражденията й.
„Първо ще изчакаме решението на съда дали назначението й през юни е било законно и едва тогава ще мислим за заплатите й, който не е получила”, коментира за dennews.bg Станчев.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети