Двама нови съветници се заклеха в Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
17.11.2011
размер на текста:

Ангел Дивиячки (вдясно) и Емил Емилов (до него) положиха клетва днес. Снимки: dennews.bg

И първото работно заседание на Общински съвет-Бобов дол днес започна в празничен дух по подобие на тържествената сесия, на която в присъствието на областния управител на Кюстендилско Любомир Анчев и заместникът му Даниела Годинова новоизбраните кметове и съветници положиха клетва.
Повторението на тържествена част се наложи заради полагането на клетва на двама нови съветници, които влизат в ОбС на местата на назначените в администрацията Детелина Борисова и Янко Митев.
На мястото на Борисова, която е единственият заместник-кмет за момента на градоначалника Кирил Станчев, влиза Емил Емилов, а на мястото на Митев, който беше назначен за кметски наместник на село Бабино, в ОбС влезе Ангел Дивиячки.
13-те народни избраници приеха и новата структура на общинска администрация, като единствена разлика засега е отпадането на щата на трети заместник-кмет. Така администрацията се намалява с един щат и става 88 служители, а от кметствата пък бяха извадени 9-те села, които тази година отпаднаха от изборите за селски първенец. Единствено селата Мламолово и Големо село се запазват в структурата на ОбА като кметства с изборни кметове, а останалите 14 села ще бъдат представлявани от кметски наместници.

Екскметът Грети Алексова присъстваше на сесията като гост.


Държавната субсидия за издръжката на общинска администрация по проектобюджета на финансовото министерство ще бъде намалена от 517 000 лв. на 487 000 лв. Затова и кметският екип направи уговорката, че до месец може да се наложи гласуването на нова структура, в която ще бъдат съкратени щатове, тъй като според оценките до момента намаляването на заплати не е удачен вариант.
Единственото решение, което беше прието с два гласа „против” пък се оказа това за отмяна на решението „Карипова”, което налагаше поименно гласуване по всяка докладна и предложение. Както писахме докладната за отмяната беше внесена от Валери Радлев. Мотивът който днес посочи той е, че с поименното гласуване на всяко решение ще се бави работата на съветниците, а и се създават условия за създаване на конфронтация в ОбС.
В защита на правилото „Карипова” се обявиха двамата съветници от ГЕРБ Росица Борисова и Юлиян Божанов, като посоченият от тях мотив беше, че все повече се говори за налагане на прозрачност в управлението, а скриването на гласуванията ще доведе до обратното.
Подкрепяйки мотивите на Радлев, че законът е определил кога да се гласува поименно и кога не, с 11 гласа „за” правилото „Карипова” отпадна.
Бившият кмет Грети Алексова спази обещанието си дадено пред dennews.bg, че ще посещава сесиите на ОбС и днес изгледа мълчаливо работата на местния парламент от мястото, отредено за гости.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети