Кандидат-кмет си призна, че купувал гласове

DenNews.bg
16.11.2011
размер на текста:

Кандидат-кмет влезе в историята не с изборните си резултати или постигнатото в работата, а с признанието, че е купувал гласове.
След признанието под клетва Радостин Димитров, който беше кандидат за кмет на община Смядово, Шуменско, чака Окръжен съд-Велики Преслав да одобри споразумението му с прокуратурата.
Заедно с Димитров присъди очакват и двама братя роми от село Янково - 30-годишният Страхил Андреев и 32-годишният Асен Андреев.
На 29-ти октомври, ден преди балотажа, двамата роми бяха арестувани в селото, докато плащат на хора от махалата, за да гласуват за Димитров. При разпита стана ясно, че цената на всеки глас е 20 лв., а двамата трябвало да раздадат 1600 лв.
Обвиненията срещу тримата - организиране, посредничество и купуване на гласове са по чл. 167, ал. 2, 3 и 4 от Наказателния кодекс. Предвидените наказания по тях са съответно затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 20 000 лв., и лишаване от свобода до 6 години и глоба от 5 000 до 10 000 лв.
Ако споразумението между Радостин Димитров и прокуратурата бъде одобрено от съда, кандидат-кметът ще бъде лишен за определен период от време и от пасивно избирателно право. Колко време ще му бъде забранено да се кандидатира на избори и какъв е размерът на пробацията ще стане ясно, след като съдът се произнесе по споразумението.
Кандидатурата на Радостин Димитров за кмет бе издигната от "Коалиция за развитие на община Смядово" (ДПС, ДСБ, СДС), а по-късно бе подкрепена и от БСП. На балотажа той получи 1316 гласа (39,69%), а спечели Иванка Петрова от ГЕРБ с 2000 гласа - 60,31%.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети