Кризата удари и бизнеса с кокаина

dennews.bg
15.11.2011
размер на текста:

Световната икономическа криза вече сериозно удря и бизнеса с кокаина. Финансовата тежест, свързана с редовната употреба е довела до намаляване на привлекателността му в страните, в които икономическите условия налагат намаляване на разходите, информира news.bg.
Това сочи доклад на Центъра на ЕС по наркотиците, представен официално и у нас, който уточнява, че средната цена на кокаина в повечето страни от ЕС варира между 50 и 80 евро за грам.
Драстично е намаляла употребата на кокаин в Дания, Испания, Италия и Обединеното кралство, които са пословични с най-голямата употреба.
В доклада се казва още, че през последните 10 години кокаинът се е утвърдил като най-широко употребяваният незаконен наркотик в Европа. Около 14,5 милиона европейци на възраст между 15 и 64 години през живота си са опитвали от бялото прахче.
Около 17% от постъпващите за лечение наркозависими посочват кокаина като основен проблемен наркотик. Годишно в Европа се регистрират около 1000 смъртни случая,свързани с употреба на кокаин. Много често употребата му върви ръка за ръка с употребата на алкохол.
Повече от половината, които се лекуват от зависимостта си от кокаин са зависими и към алкохола.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети