Паунов брани жп линията Радомир-Гюешево

DenNews.bg
14.11.2011
размер на текста:

Петър Паунов

Кметът на Кюстендил Петър Паунов е първият представител на местната власт, който се обяви против реформите в БДЖ, които ще доведат до съкращаване влакове и линии в цялата страна.
Паунов се обави против съкращаване на влаковете по линията Радомир-Гюешево с мотив, че това би довело до обезлюдяване на Кюстендил. Областният управител на Добрич Желязко Желязков пък се обяви против съкращаването на влаковете по линията Кардам–София в писмо до транспортния министър Ивайло Московски.
„Нито един влак по линията Радомир–Гюешево не трябва да бъде променян или закриван“, заяви на пресконференция кметът на община Кюстендил Петър Паунов, информира dnes.bg.
„Съкращаването на линии и на определени влакове за нас е неприемливо и недопустимо, защото това обрича цели региони на обезлюдяване. Ние няма да станем съучастници в подобно нещо. Ще поискаме информация за това, което се предвижда”, заяви Петър Паунов. Той все още не разполага с точна информация за това какви съкращения се предвиждат за Кюстендилска област.
Кметът обясни, че не е ясна и съдбата на ключовия за фирмите в района товарен възел.
„Ако той се закрие, няма как на местния бизнес да му се налага да прави предварителни заявки, което ще затрудни изключително много фирмите“, посочи той.
Според кмета промените в БДЖ трябва да предвиждат и обновяване, а не само съкращаване.
„Провалът на БДЖ не идва от този регион. Няма как да говорим за Коридор №8, а в същото време да режем линии и вагони за скрап”, заяви Петър Паунов. Той посочи, че след получаване на отговорите, общината ще се предприеме и конкретни мерки.
Според губернатора на Добрич областта е сред най-отдалечените от столицата, а в региона са включени осем общини и железопътният транспорт е предпочитан от пътниците през цялата година, особено през есенно-зимния сезон.
"Основният пътникопоток в двете направления е от студенти, служители в командировка, както и социалнослаби жители на областта. Евентуалното съкращаване на бързия влак би довело до нарушаване връзките със столицата – административни, здравни, образователни, социални", се уточнява в писмото до Московски от Желязков.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети